Ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο εμποδίστηκε από διαδήλωση στη Σύρο και κατευθύνθηκε στην Κύπρο

Σοβαρή αναστάτωση προκλήθηκε την Τρίτη 22 Ιουλίου στο λιμάνι της Σύρου, όταν το ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο «Crown Iris» εμποδίστηκε να δέσει λόγω μεγάλης αντιπολεμικής διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης. Το περιστατικό ανάγκασε το πλοίο, με περίπου 1.600 επιβάτες –ανάμεσά τους και 400 παιδιά– να αλλάξει πορεία προς τη Λεμεσό στην Κύπρο.

Διαμαρτυρία ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Ερμούπολης με στόχο να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους Παλαιστίνιους. Με σημαίες της Παλαιστίνης, συνθήματα όπως «Free, Free Palestine» και φυλλάδια που καλούσαν να «σταματήσει η γενοκτονία», απέκλεισαν την πρόσβαση του πλοίου στο λιμάνι.

Οι διαδηλωτές, όπως αναφέρεται σε τοπικά μέσα, τόνισαν ότι «είναι απαράδεκτο να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες ενώ συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας».

Καθυστέρηση και τελική αναχώρηση για Κύπρο

Η εταιρεία Mano Maritime, ιδιοκτήτρια του πλοίου, αρχικά ανέφερε πως υπήρχε μόνο μια «μικρή καθυστέρηση» και εκτιμούσε ότι η αποβίβαση θα ξεκινούσε εντός μισής ώρας. Ωστόσο, καθώς οι ώρες περνούσαν και η κατάσταση δεν αποκλιμακωνόταν, πάρθηκε η απόφαση να μην προσεγγίσει τελικά η Σύρος και να αλλάξει πορεία προς την Κύπρο.

Επιβάτες ανέφεραν πως η αστυνομία άργησε δύο ώρες να φτάσει, ενώ οι υπεύθυνοι ασφαλείας του πλοίου τους ζήτησαν να παραμείνουν εντός των εσωτερικών χώρων για λόγους ασφαλείας. Κάποιοι Ισραηλινοί επιβάτες, σύμφωνα με μαρτυρίες, σήκωσαν σημαίες του Ισραήλ και άρχισαν να τραγουδούν, ενώ τα παιδιά «ήταν εμφανώς αγχωμένα».

Παρέμβαση Ισραήλ – Αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκίντεον Σαάρ, επικοινώνησε άμεσα με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, ζητώντας διευθέτηση της κατάστασης. Το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία στην Αθήνα παρακολουθούσαν στενά τις εξελίξεις.

Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η τελική απόφαση για αλλαγή πορείας δεν προήλθε από τις ελληνικές αρχές, αλλά από το ισραηλινό πλήρωμα, που εκτίμησε ότι υπήρχε πιθανότητα να εκτραπεί η διαμαρτυρία και να προκύψουν επεισόδια.

Προβληματισμός για την τουριστική εικόνα της Ελλάδας

Το περιστατικό προκαλεί ανησυχία για την ισραηλινή τουριστική ροή προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι το 2024 πάνω από 620.000 Ισραηλινοί επισκέφθηκαν τη χώρα. Παράλληλα, καταγράφεται αύξηση αντισημιτικών και αντιασραηλινών ενεργειών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Πρόσφατα, Ισραηλινό εστιατόριο βανδαλίστηκε, ενώ το 2023 αποτράπηκαν επιθέσεις σε συναγωγή και ξενοδοχείο στην Αθήνα. Η Ισραηλινή Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει εκδώσει οδηγίες προσοχής επιπέδου 2 για την Ελλάδα, καλώντας τους Ισραηλινούς να τηρούν αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τι σημαίνει για τη Σύρο και τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας

Η Σύρος, ως τουριστικός προορισμός, κινδυνεύει να πληγεί από αρνητική δημοσιότητα, ειδικά σε αγορές όπως το Ισραήλ. Ταυτόχρονα, το περιστατικό αυτό φέρνει στην επιφάνεια το τεντωμένο κλίμα στην Ευρώπη σε σχέση με τη σύγκρουση στη Γάζα και τη μεταφορά πολιτικών εντάσεων στον τουρισμό.

 

Το περιστατικό με το «Crown Iris» στη Σύρο δεν είναι απλώς ένα τοπικό γεγονός. Ενσωματώνεται σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο. Η τουριστική πολιτική της Ελλάδας καλείται πλέον να ισορροπήσει ανάμεσα στη φιλοξενία, την ασφάλεια και τον σεβασμό στις πολιτικές ευαισθησίες των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Διαβάστε επίσης:

Ο Τραμπ αιφνιδιάστηκε από τις επιθέσεις του Ισραήλ σε Γάζα και Συρία – Αυξάνεται η δυσπιστία προς τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο

25 Χώρες καταδικάζουν το Ισραήλ για «Απάνθρωπη Σφαγή» στη Γάζα και για «Βοήθεια με τη σταγόνα»

Ωρολογιακή βόμβα στη Μέση Ανατολή – Ισραήλ, Συρία και Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης