Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχίζει ακάθεκτος την πορεία του στην Ουκρανία, αδιαφορώντας πλήρως για τις πιέσεις και τις κυρώσεις που απειλεί να επιβάλει η Δύση αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.
Η στρατηγική του Κρεμλίνου και τα σχέδια για νέα εδαφικά κέρδη
Στο ίδιο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Καθημερινή και σύμφωνα με τρεις αξιόπιστες πηγές του Κρεμλίνου, η ρωσική ηγεσία σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω εδαφικές κατακτήσεις στην Ουκρανία. Η εκτίμηση είναι πως όσο η ρωσική προέλαση εξελίσσεται, τόσο θα ενισχύεται και η «όρεξη» του Πούτιν για νέα εδάφη.
Παράλληλα, το Κρεμλίνο εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία και η στρατιωτική μηχανή μπορούν να αντέξουν τις δυτικές πιέσεις, ακόμη και σε περίπτωση επιβολής νέων δασμών στο ρωσικό πετρέλαιο.
Πούτιν – Τραμπ: Οι σχέσεις και το σκηνικό διαπραγματεύσεων
Ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, δεν έχει καταφέρει να αλλάξει τη στάση της Μόσχας. Αντιθέτως, ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν σοβαρά σε οποιαδήποτε απόπειρα για ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Πούτιν ζητά ως προϋποθέσεις για την ειρήνη:
- Εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ ανατολικά
- Ουδετερότητα της Ουκρανίας και περιορισμό των ενόπλων της δυνάμεων
- Προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών
- Αναγνώριση των ρωσικών εδαφικών κερδών
Η προέλαση της Ρωσίας και οι νέοι στόχοι
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει πάνω από 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην Ουκρανία τους τελευταίους τρεις μήνες. Η Ρωσία ελέγχει πλέον:
- Την Κριμαία
- Το σύνολο της περιφέρειας Λουχάνσκ
- Πάνω από το 70% των Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα
- Τμήματα των Χαρκόβου, Σούμι και Ντνιπροπετρόβσκ
Ανώτατες πηγές προειδοποιούν ότι αν η άμυνα της Ουκρανίας καταρρεύσει, ο Πούτιν θα διεκδικήσει ακόμα περισσότερα εδάφη, κατονομάζοντας ως επόμενους στόχους το Χάρκοβο, το Σούμι και τη Ντνιπροπετρόβσκ.
Η Ρωσική Οικονομία και η ανθεκτικότητα στις κυρώσεις
Παρά τις κυρώσεις και την παγκόσμια πίεση, η ρωσική οικονομία δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, με πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% το 2025, έπειτα από το 4,3% το 2024. Η Μόσχα φέρεται έτοιμη να παρακάμψει νέους δασμούς, ειδικά σε συνεργασία με Κίνα και Ινδία.
Ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας ως ιστορικό ορόσημο
Ο Πούτιν βλέπει την αναμέτρηση αυτή ως απάντηση στην ιστορική ταπείνωση της Ρωσίας μετά το 1991, με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την απώλεια επιρροής σε πρώην σοβιετικές χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία.
Παρά την πρόταση του Τραμπ για άμεση κατάπαυση του πυρός, η Ρωσία συνεχίζει τις επιθέσεις με drones και πυραύλους σε ουκρανικές πόλεις, κλιμακώνοντας τη σύγκρουση.
Προβλέψεις για επικίνδυνη κλιμάκωση
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται κλιμάκωση της κρίσης, με αυξημένο κίνδυνο μιας άμεσης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο – ΗΠΑ και Ρωσία.
«Και ο πόλεμος θα συνεχιστεί», καταλήγουν χαρακτηριστικά οι πηγές του Reuters, υπογραμμίζοντας τον μακρύ και επικίνδυνο δρόμο που προδιαγράφεται για την Ουκρανία, τη Ρωσία, και ολόκληρο τον κόσμο.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία σε κρίση: Ο Πούτιν υποστηρίζει πως «δεν έχουμε πια αρκετές γυναίκες»
Ρώσοι πράκτορες νεκροί στην Ουκρανία: Εκδίκηση του SBU για τη δολοφονία συνταγματάρχη στο Κίεβο