Σε ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής ισχύος, η Israel Aerospace Industries (IAI) και η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) υπέγραψαν στις 7 Μαΐου 2025 μνημόνιο κατανόησης (MoU) στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2025, με αντικείμενο τη συνεργασία για το μη επανδρωμένο υποβρύχιο σύστημα BlueWhale.

Η ΕΑΒ θα έχει κομβικό ρόλο στην παραγωγή και τεχνολογική εξέλιξη του BlueWhale, αξιοποιώντας την πείρα της στον σχεδιασμό και την κατασκευή σύνθετων συστημάτων. Μέσω της συμφωνίας, προβλέπεται και μεταφορά τεχνογνωσίας από την IAI προς την ελληνική πλευρά, γεγονός που ενισχύει τόσο την τεχνολογική ανεξαρτησία της χώρας, όσο και τις βιομηχανικές δυνατότητες στον τομέα των υποθαλάσσιων μέσων.

«Είμαστε υπερήφανοι που ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την ΕΑΒ, προσφέροντας λύσεις αιχμής για τις αμυντικές ανάγκες της Ελλάδας», δήλωσε ο Boaz Levy, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της IAI. Όπως επεσήμανε, η συμφωνία αυτή «ενισχύει όχι μόνο την εθνική ασφάλεια, αλλά και τη μακροπρόθεσμη περιφερειακή ανθεκτικότητα».

Το BlueWhale είναι ένα προηγμένο αυτόνομο υποβρύχιο σύστημα (UUV), σχεδιασμένο για αποστολές ανθυποβρυχιακής άμυνας, ανίχνευσης ναρκών, συλλογής πληροφοριών και θαλάσσιας επιτήρησης. Η ενδεχόμενη ενσωμάτωσή του στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας σε κρίσιμες περιοχές όπως το Αιγαίο.

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, πρόεδρος και CEO της ΕΑΒ, τόνισε πως η στρατηγική αυτή συνεργασία «συνιστά άλμα προς την τεχνολογική αυτονομία της Ελλάδας», επισημαίνοντας ότι το BlueWhale προσφέρει συνεχή επιτήρηση και ταχεία αντίδραση, απαραίτητα στοιχεία για την ασφάλεια σε ένα περιβάλλον με σύνθετη γεωγραφία όπως το Αιγαίο.

Η ένταξη του BlueWhale είναι κρίσιμη για την Ελλάδα, καθώς προσφέρει αυτονομία στην υποθαλάσσια επιτήρηση σε περιοχές υψηλής γεωστρατηγικής σημασίας όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Η σύνθετη γεωγραφία και οι αυξημένες απειλές απαιτούν μόνιμη παρακολούθηση και ταχεία αντίδραση. Το BlueWhale ενισχύει τις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, τον εντοπισμό ναρκών και τη συλλογή πληροφοριών, προσφέροντας τεχνολογικό πλεονέκτημα και ενίσχυση της αποτροπής απέναντι σε πιθανές προκλήσεις. Παράλληλα, συμβάλλει στην αυτονομία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω της συνεργασίας με την IAI.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: 25 λεπτά, 9 στόχοι, 70 νεκροί – Η Επιχείρηση Sindoor σάρωσε τα πάντα – Ανησυχία στην Τουρκία για τις δυνατότητες των γαλλικών μαχητικών

Δέκα συγγενείς του Μαζούντ Αζχάρ νεκροί από τα χτυπήματα της Επιχείρησης Sindoor – Ποιος είναι ο Αζχάρ