Οι εξελίξεις στις αεροπορικές ισορροπίες Ελλάδας και Τουρκίας παίρνουν νέα τροπή. Η Ελλάδα έχει επενδύσει στρατηγικά στα γαλλικά Rafale, εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Ωστόσο, η Τουρκία αντιδρά δυναμικά.

Η είσοδος στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Αεροπορίας των αεροσκαφών AEW&C (ιπτάμενα ραντάρ) με πλέον πλήρως εθνικό σύστημα αποστολής, σε συνδυασμό με το ραντάρ AESA MURAD, το stealth drone KIZILELMA, το βαρέως τύπου ANKA-3 και τους εγχώριους πυραύλους αέρος-αέρος, δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στον εναέριο χάρτη.

Η τεχνολογία έγκαιρης προειδοποίησης, οι ηλεκτρονικές παρεμβολές και η επέκταση της αεροπορικής κάλυψης δίνουν πλεονέκτημα παρακολούθησης και εμπλοκής στην Τουρκία. Παράλληλα, η Ελλάδα ενισχύει τη δική της αποτροπή με τα F-35 που πρόκειται να παραλάβει, στοχεύοντας στην απόλυτη κυριαρχία στον εναέριο χώρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Το στρατηγικό πλεονέκτημα, πλέον, δεν θα κριθεί μόνο από την ποιότητα του μαχητικού, αλλά και από την ολοκλήρωση των δικτύων, την έγκαιρη αντίδραση και την ευφυΐα στη χρήση τεχνολογίας.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Πώς η πιθανή κατάρριψη ινδικού Rafale στρέφει του Γάλλους στην Ελλάδα – Οι Γάλλοι εμπιστεύονται μόνο τους Έλληνες

Ελλάδα–Γαλλία απέναντι στην Τουρκία: Ώρα για το επόμενο βήμα της αμυντικής συμμαχίας