Το Ισραήλ ενισχύει αποφασιστικά την αντι-drone άμυνά του με το σύστημα EnforceAir2 της D-Fend Solutions, μια καινοτόμο λύση που αντιμετωπίζει απειλές χωρίς πυρά, μόνο με παρεμβολές RF. Το σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί σε κορβέτες κλάσης Saar για την προστασία των θαλάσσιων υποδομών φυσικού αερίου της χώρας, προσφέροντας αθόρυβη αλλά αποτελεσματική θωράκιση απέναντι σε drones από εχθρικές δυνάμεις. Σε αντίθεση με το Iron Dome, που απαιτεί πυραύλους κόστους 50.000 δολαρίων ανά στόχο, το EnforceAir2 προσφέρει οικονομία, επιχειρησιακή ευελιξία και μηδενικές παράπλευρες απώλειες. Το σύστημα μπορεί να εξουδετερώσει drones είτε αναλαμβάνοντας τον έλεγχό τους είτε προσγειώνοντάς τα με ασφάλεια, χρησιμοποιώντας φορητές μονάδες παρεμβολής. Αυτή η στρατηγική μετάβαση σε έξυπνες, μη κινητικές τεχνολογίες αναδεικνύει τη βούληση του Ισραήλ να διατηρήσει τεχνολογική υπεροχή έναντι ασύμμετρων απειλών. Παράλληλα, το EnforceAir2 προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον, με δυνητικούς πελάτες από την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ, προσθέτοντας αξία στην ισραηλινή αμυντική βιομηχανία. Το Ισραήλ δείχνει τον δρόμο: η άμυνα του μέλλοντος δεν στηρίζεται μόνο σε πυραύλους, αλλά και στην κυριαρχία του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου.

Το ελληνικής κατασκευής αντι-drone σύστημα «Κένταυρος», που αναπτύχθηκε από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), έχει ήδη εγκατασταθεί στη φρεγάτα «Ψαρά» και προγραμματίζεται η τοποθέτησή του και στις φρεγάτες MEKO του Πολεμικού Ναυτικού. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί παθητική ραδιοανίχνευση και ηλεκτρονικές παρεμβολές για την ανίχνευση και εξουδετέρωση εχθρικών drones, προκαλώντας την απώλεια ελέγχου τους και την πτώση τους χωρίς να εκπέμπει σήμα.

Αντίστοιχα, το ισραηλινό σύστημα EnforceAir2 της D-Fend Solutions χρησιμοποιεί τεχνολογία κυβερνοεπιθέσεων μέσω ραδιοσυχνοτήτων για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση drones, αναλαμβάνοντας τον έλεγχό τους και προσγειώνοντάς τα με ασφάλεια σε προκαθορισμένες περιοχές. Το EnforceAir2 έχει ενσωματωθεί σε κορβέτες κλάσης Saar για την προστασία των ισραηλινών υπεράκτιων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων έγκειται στην τεχνολογία εξουδετέρωσης.

Το «Κένταυρος» βασίζεται σε παθητική ραδιοανίχνευση και παρεμβολές, ενώ το EnforceAir2 χρησιμοποιεί ενεργή τεχνολογία κυβερνοεπιθέσεων για την ανάληψη ελέγχου των drones. Επιπλέον, το EnforceAir2 προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες πλατφόρμες, ενώ το «Κένταυρος» έχει σχεδιαστεί κυρίως για σταθερή εγκατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

KF-21 Boramae: Το νέο γεράκι της Κορέας απογειώνεται για κυριαρχία και εξαγωγές

Soryu: Τα ιαπωνικά «θηρία» που προτείνουν ως λύση για το ΠΝ – Ευκαιρία ή παγίδα;