«Το nEUROn θα μπορεί να πετάξει με το Rafale», αποκάλυψε πριν από λίγες μέρες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της γαλλικής Γερουσίας ο Ερίκ Τραπιέ, Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation.

Σύμφωνα με τον Τραπιέ, ο επόμενος στόχος της Dassault Aviation είναι ο σχηματισμός μοιρών «αποτελούμενων από μαχητικά αεροσκάφη και drones».

Μάλιστα ο Ερίκ Τραπιέ διασφάλισε ότι τα «Rafale F5 θα συμβατά με τα nEUROn», το μαχητικό drone που σχεδιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και στην ανάπτυξη του οποίου συμμετέχουν η Ιταλία, η Σουηδία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ελβετία.

Έρχεται το δολοφονικο drone nEUROn σε συνεργασία με Rafale;

Μάλιστα η επίδειξη του stealth nEUROn ολοκληρώθηκε το 2012.

Σύμφωνα με τον Τραπιέ τα drones τύπου nEUROn είναι «σχεδόν ένα μαχητικό αεροσκάφος που λειτουργεί σε συνδυασμό με τα Rafale» ενώ όπως σημείωσε δεν μπορει να πει «τίποτα περισσότερο» για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, το οποίο όπως φαίνεται ενεργοποίησαν για τα καλά ξανά οι Γάλλοι.

Ήταν όρος που επιβλήθηκε από τη γαλλική DGA ότι κάθε χώρα που έχει τη φιλοδοξία να συμμετάσχει στο πρόγραμμα nEUROn θα συνεισφέρει στη χρηματοδότησή του.

Ο Ερίκ Τραπιέ επέστησε την προσοχή στο κλειστό σύστημα επικοινωνίας των F-35, το οποίο, σύμφωνα με τον οποίο «παρουσιάζει προβλήματα σε συνεργατικές αποστολές μάχης που έχουν προγραμματιστεί με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μελλοντικής Μάχης (FCAS)».

Όπως είπε, η συλλογική μάχη μεταξύ Rafales και αεριωθούμενων αεροσκαφών F-16 ή F-35 «δεν είναι προς το παρόν δυνατή και αμφιβάλλω ότι θα είναι στο μέλλον», υποστήριξε.

Ενώ υπάρχει «διαλειτουργικότητα» με τα μαχητικά F-16 και F-35, η Dassault βλέπει το F-35 ως άμεσο ανταγωνιστή των Rafale και δεν επιτρέπει την διασύνδεση.

Την ίδια ώρα οι Γάλλοι τονίζουν ότι θα «απογοητευτούν όσοι πάρουν F-35 καθώς σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν ραντάρ που τα ανιχνεύουν».

Διαβάστε επίσης:

Dassault Aviation: Η συνεγασία μάχης μεταξύ Rafale και F-35 είναι αδύνατη λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Dassault