Η ανανέωση του Στόλου και ιδίως των μονάδων γενικής επιτήρησης και αστυνόμευσης, παραμένει ένα από τα μεγάλα ανοικτά κεφάλαια του Πολεμικού Ναυτικού. Με τις φρεγάτες S να πλησιάζουν επικίνδυνα το όριο ζωής τους και τις νέες φρεγάτες (Belh@rra) να μην επαρκούν αριθμητικά, το ΠΝ χρειάζεται πλοία δεύτερης γραμμής – πολυσκοπικά, φθηνότερα, αλλά αξιόπλοα και σε άμεση διαθεσιμότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, δύο σοβαρές λύσεις υπάρχουν. Τα γαλλικά PH OPV και τα ισραηλινά Sa’ar 72.
Τα Patrouilleurs Hauturiers (PH) είναι νέα περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης για τη Marine Nationale. Με μήκος 92 μέτρα, εκτόπισμα 2.400 τόνων, 6.000 ν.μ. αυτονομία, 21+ κόμβους ταχύτητα, τα PH OPV καλύπτουν το κενό ανάμεσα σε φρεγάτες και μικρότερα περιπολικά. Εξοπλίζονται με, RAPIDFire 40mm, SIMBAD-RC (VSHORAD), NS54 AESA radar, BLUEWATCHER sonar, HYDRA anti-drone, CMS SETIS-C, drone deck και έχουν δυνατότητα αποστολών ειδικών δυνάμεων.
Τα PH OPV έχουν 35 έτη ζωής και δυνατότητα 220 ημερών επιχειρησιακής παρουσίας τον χρόνο. Είναι ιδανικά για επιτήρηση, συνοδείες, SAR, αποτροπή ασύμμετρων απειλών και παρουσία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Με ναυπήγηση στην Ελλάδα, το κόστος μπορεί να περιοριστεί στα 70–90 εκατ. ευρώ ανά μονάδα.
Τα Sa’ar 72 είναι εξέλιξη των Sa’ar 4.5 του Ισραηλινού Ναυτικού, σχεδιασμένα για εξαγωγή. Με μήκος περί τα 72 μέτρα και εκτόπισμα από 800 έως 1.000 τόνους, στοχεύουν στη μέγιστη ισχύ ανά τόνο. Διαθέτουν 76mm Strales ή RAPIDFire, RAM ή C-Dome VLS, 8–16 Harpoon ή Gabriel SSM, Elta AESA 3D radar, σύγχρονο CMS, ταχύτητα 30+ κόμβων και έχουν ανθυποβρυχιακές δυνατότητες
Μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι είναι “plug & play” σκάφη μάχης με ρόλο ταχύτατου πυραυλοφόρου ή μικρής φρεγάτας. Η Ισραηλινή ΙΑΙ έχει προσφέρει στην Ελλάδα το σχέδιο με πιθανή μεταφορά τεχνογνωσίας και συμπαραγωγή. Η τιμή μονάδας υπολογίζεται στα 85–100 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τον εξοπλισμό.
Η επιλογή μεταξύ PH και Sa’ar δεν είναι απλή καθώς πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες όμως η Ελλάδα δεν χρειάζεται να διαλέξει. Οι δύο λύσεις μπορούν να συνυπάρξουν: τα PH OPV να αναλάβουν την παρουσία και περιπολία στο Αιγαίο και τα Sa’ar 72 να λειτουργούν ως “mini φρεγάτες”, με υψηλή ισχύ πυρός και ταχύτητα αντίδρασης.
Το κρίσιμο ζητούμενο: 10–12 νέες πλώρες ως το 2030, με έναν… ιδανικό συνδυασμός να είναι 6 PH OPV για συνεχόμενη επιτήρηση και αποστολές χαμηλής έντασης και 4 έως 6 Sa’ar 72 για τακτικό ρόλο, με έμφαση στη δύναμη πυρός.
Διαβάστε επίσης:
Rafale χωρίς δόντια: Όταν το πλεονέκτημα έμεινε στα χαρτιά
Ο Εκατονταετής Πόλεμος: Πώς μια κορώνα και ένα κανόνι άλλαξαν για πάντα την Ευρώπη