Η νέα απειλή από τα τουρκικά μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα τύπου καμικάζι (όπως το PİRANA KİDA) προκαλεί ανησυχία και φέρνει στο προσκήνιο ένα κρίσιμο ερώτημα: μπορούν οι ελληνικές φρεγάτες να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τέτοια σκάφη πριν φτάσουν στον στόχο τους; Οι Belharra, οι υπό εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ και οι FREMM διαθέτουν προηγμένα συστήματα μάχης και ραντάρ, ωστόσο οι θαλάσσιες επιφάνειες – και ιδιαίτερα τα μικρού μεγέθους drone που κινούνται χαμηλά ή με stealth χαρακτηριστικά – παραμένουν δύσκολοι στόχοι για τον αισθητήρα.
Οι ικανότητες των ραντάρ, αν και κορυφαίες για αεροπορική και πυραυλική απειλή, έχουν περιορισμούς στον εντοπισμό χαμηλού ίχνους στόχων επιφανείας. Αυτό σημαίνει ότι η επιτήρηση με UAV, σταθερά drones ή μικρά σκάφη συνοδείας ενδέχεται να γίνει απαραίτητη.
Η Τουρκία έχει επενδύσει σε φθηνές, πολλαπλές λύσεις κορεσμού, και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καλείται να προσαρμοστεί. Η τεχνολογική υπεροχή δεν αρκεί – η πρόκληση βρίσκεται στο να «δεις» πρώτος αυτό που έρχεται ύπουλα και φθηνά.
Τα τουρκικά θαλάσσια drone είναι μικρών διαστάσεων, χαμηλού ίχνους και κινούνται κοντά στην επιφάνεια, γεγονός που δυσκολεύει τον εντοπισμό τους από τα μεγάλα ναυτικά ραντάρ τύπου AESA όπως το SeaFire των Belharra, που είναι σχεδιασμένα κυρίως για αεροπορικές και πυραυλικές απειλές.
Να σημειωθεί πως ενώ το ελληνικό αντι-drone «Κένταυρος» έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά εναέριων drones, η ικανότητά του να αντιμετωπίσει θαλάσσια drones παραμένει ασαφής και πιθανόν περιορισμένη χωρίς περαιτέρω προσαρμογές ή ενσωμάτωση με άλλα εξειδικευμένα συστήματα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης θαλάσσιων απειλών.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό σύστημα anti-drone «Υπερίων», που αναπτύσσεται από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση και καταστολή μικρών UAVs και περιφερόμενων πυρομαχικών, καλύπτοντας 360 μοίρες χωρίς την ανάγκη κινούμενων μερών.
Όμως ενώ το «Υπερίων» έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του κατά εναέριων drones, η ικανότητά του να αντιμετωπίσει θαλάσσια drones παραμένει ασαφής και πιθανόν περιορισμένη χωρίς περαιτέρω προσαρμογές ή ενσωμάτωση με άλλα εξειδικευμένα συστήματα ανίχνευσης και εξουδετέρωσης θαλάσσιων απειλών.
Διαβάστε επίσης:
Bayraktar TB3: Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα από τη θάλασσα