Η Τουρκία, αν και παραμένει επίσημα εκτός του προγράμματος των F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, εξακολουθεί να επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της, την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να αποκτήσει έως και 40 προηγμένα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Η Άγκυρα γνωρίζει καλά ότι τα F-35 δεν είναι απλώς ένα ακόμη μαχητικό, αλλά ένα άλμα τεχνολογικής και επιχειρησιακής υπεροχής, ικανό να διαμορφώσει νέες στρατιωτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα stealth χαρακτηριστικά τους, η αδυναμία εντοπισμού από παραδοσιακά ραντάρ και οι δυνατότητές τους στο ηλεκτρονικό πεδίο, ακυρώνουν την αριθμητική υπεροχή της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και μετατρέπουν την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο σε διαρκή, αόρατη απειλή.

Η Τουρκία επένδυσε πάνω από 1,4 δισ. δολάρια στο πρόγραμμα, συμμετείχε στην αλυσίδα παραγωγής και θα παραλάμβανε 100 αεροσκάφη. Ο αποκλεισμός της ήταν και οικονομική και διπλωματική ήττα. Παράλληλα, η προοπτική ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα και η απόκτηση F-35 από την Κύπρο μέσω τρίτων ενισχύει τον τουρκικό φόβο περικύκλωσης. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι, με κάθε ελληνικό F-35 που απογειώνεται, το ισοζύγιο ισχύος γέρνει υπέρ της Αθήνας – όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και σε ψυχολογία.

Η αντίφαση είναι ξεκάθαρη: η Τουρκία θέλει τα F-35, αλλά δεν θέλει να τα αποκτήσει η Ελλάδα. Και όσο πλησιάζει η στιγμή που τα ελληνικά stealth θα επιχειρούν πάνω από το Αιγαίο, τόσο το τουρκικό επιτελείο θα μετρά σιωπηλά την ήττα του στον αέρα.

Διαβάστε επίσης:

Τούρκοι: Η συντήρηση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 θα σας κάνει να χάσετε την τσέπη σας

Αθέατη απειλή για την Άγκυρα – Ο εφιάλτης του ελληνικού BlueWhale από το Ισραήλ κατεβαίνει στον βυθό