Ο τουρκικός πύραυλος Gökhan, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης από την TÜBİTAK SAGE, θεωρείται από στρατιωτικούς αναλυτές η απάντηση της Τουρκίας στον κινεζικό PL-15, τον πιο εξελιγμένο πύραυλο BVR (Beyond Visual Range) που χρησιμοποιείται σήμερα από τα J-10C και JF-17 Block III του Πακιστάν.
Όπως και ο PL-15, ο Gökhan θα φέρει προωθητήρα τύπου ramjet για αυξημένη εμβέλεια (άνω των 150-200 χλμ), ενεργό ραντάρ καθοδήγησης, και σχεδιάζεται ώστε να πλήξει στόχους πριν καν εισέλθουν στην ακτίνα εμπλοκής τους. Η Τουρκία σκοπεύει να τον εντάξει στο οπλοστάσιο των F-16 και στο υπό ανάπτυξη μαχητικό stealth TF-X (Kaan).
Πρόκειται για τον πρώτο τουρκικό πύραυλο που επιχειρεί να ανταγωνιστεί τα Meteor και AIM-120D, επιδιώκοντας πλήρη αυτονομία στον εναέριο πόλεμο μεγάλης ακτίνας. Η τεχνολογία και το επιχειρησιακό δόγμα του Gökhan θυμίζουν έντονα τον PL-15, κάτι που δεν είναι τυχαίο, καθώς Τουρκία και Κίνα διατηρούν άτυπους διαύλους τεχνολογικής ανταλλαγής.
Αν η Τουρκία καταφέρει να εξοπλίσει τα μαχητικά της με πυραύλους τύπου Gökhan, θα αποκτήσει ικανότητα πρώτου πλήγματος εκτός οπτικής εμβέλειας, μειώνοντας σημαντικά την υπεροχή των ελληνικών Rafale. Η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει περαιτέρω σε ηλεκτρονικά αντίμετρα, αισθητήρες και βλήματα Meteor νέας γενιάς.
Διαβάστε επίσης:
Αν ο PL-15 «κλείδωσε» Rafale εκτός εμβέλειας – Αλλάζει ο χάρτης της εναέριας κυριαρχίας