Η Γερμανία δίνει το πράσινο φως για Eurofighter στην Τουρκία

Σε μια σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη, η Γερμανία ενέκρινε την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, μια απόφαση που επιβεβαιώθηκε σύμφωνα με δημοσιεύματα των Bloomberg και Der Spiegel. Η απόφαση, η οποία ελήφθη από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας στο Βερολίνο, δρομολογεί μια στρατηγική συνεργασία που ενδέχεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή.

Η Συμφωνία: Eurofighter Typhoon – Κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα

Το Eurofighter Typhoon, ένα υπερσύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος που κατασκευάζεται από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία των BAE Systems (Ηνωμένο Βασίλειο), Airbus SE (Γερμανία) και Leonardo SpA (Ιταλία), αποτελεί βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής ισχύος. Η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για τα μαχητικά τον Μάρτιο του 2023, και η πρόσφατη έγκριση ανοίγει τον δρόμο για παράδοση έως και 40 αεροσκαφών.

Η συναρμολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βασικά εξαρτήματα που θα προμηθεύονται από τη Γερμανία, υπογραμμίζοντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία.

Πολιτικές και Γεωστρατηγικές προεκτάσεις

Η απόφαση της Γερμανίας δεν ήταν απλή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς, του υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, του αντικαγκελάριου Λαρς Κλίνγκμπαϊλ και του υπουργού Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ.

Η έγκριση, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, έγινε υπό την πίεση της βρετανικής κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού δεν είχε λάβει απόφαση, αφήνοντας το ζήτημα σε εκκρεμότητα για πάνω από ένα έτος.

Πληροφόρηση προς Ερντογάν, Μητσοτάκη και στόλους του ΝΑΤΟ

Πριν την τελική απόφαση, η νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενημέρωσε τόσο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το Der Spiegel. Αν και Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ, οι μεταξύ τους εντάσεις στο Αιγαίο παραμένουν υψηλές, με τη Γερμανία να επιδιώκει διατήρηση ισορροπιών.

Η Τουρκία διαβεβαίωσε επισήμως ότι τα μαχητικά θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στο πλαίσιο συμμαχικής συνεργασίας εντός ΝΑΤΟ, γεγονός που φαίνεται πως καθησύχασε την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα, υπενθυμίζεται, έχει προχωρήσει στην απόκτηση 24 μαχητικών Rafale από τη Γαλλία, τα οποία ολοκληρώθηκαν με την τελευταία παράδοση τον Ιανουάριο.

Νέα εποχή για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Η Τουρκία, μέχρι σήμερα, εξαρτάται κυρίως από τα F-16 αμερικανικής κατασκευής. Όμως, η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, οδήγησε τις ΗΠΑ να την αποκλείσουν από το πρόγραμμα stealth μαχητικών F-35. Το Eurofighter Typhoon, λοιπόν, αποτελεί κρίσιμη στρατηγική εναλλακτική για την ενίσχυση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Οικονομικές προεκτάσεις: Συμβόλαιο δισεκατομμυρίων

Η αξία της συμφωνίας εκτιμάται σε περίπου 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, με παραγγελία έως και 40 αεροσκαφών. Αν και ο τελικός αριθμός και η διαμόρφωση βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, η συμφωνία τονώνει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ειδικά σε μια περίοδο που το αμερικανικό F-35 κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά.

Τι σημαίνει για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ

Η πώληση των Eurofighter στην Τουρκία αποτελεί όχι μόνο εμπορική, αλλά κυρίως πολιτική και γεωστρατηγική απόφαση. Αναδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο της Γερμανίας ως ρυθμιστή στο ΝΑΤΟ, ενώ αναβαθμίζει τον ευρωπαϊκό ρόλο στην αμυντική τεχνολογία.

* μετάφραση x.com (ibrahim Haskoloğlu – Δημοσιογράφος): Η Γερμανία ενέκρινε την παράδοση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon στην Τουρκία.

Στρατηγικές Σχέσεις και Ισορροπίες Δυνάμεων

Η κίνηση αυτή ανοίγει νέες προοπτικές για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενισχύει την συνοχή της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και λειτουργεί ως αντίβαρο στην αυξανόμενη αμερικανική επιρροή στον τομέα της αεροπορικής άμυνας. Το μέλλον θα δείξει κατά πόσο η Τουρκία θα αξιοποιήσει τη συμφωνία με τρόπο που θα συμβάλει στην σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε επίσης:

Bayraktar: Δοκιμάστηκε επιτυχώς το προηγμένο ηλεκτροπτικό σύστημα αναγνώρισης, επιτήρησης και στόχευσης ASELFLIR-600

Retinar GSR: Το νέο ραντάρ της Τουρκίας για επιτήρηση εδάφους

Tayfun Block-4: Οι Τούρκοι έβγαλαν το μαύρο κάλυμμα του νέου τους υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς – Τι κάνει η Ελλάδα