Ο νέος πύραυλος αέρος-αέρος MICA NG (Nouvelle Génération) της γαλλικής MBDA έκανε την πρώτη του επιτυχημένη δοκιμή από μαχητικό Rafale στις 19 Ιουνίου 2025, στη Μεσόγειο. Η δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, τη Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) και τη Dassault Aviation, επιβεβαίωσε τη λειτουργικότητα της υπέρυθρης έκδοσης του πυραύλου και σηματοδότησε ένα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξή του, η οποία ξεκίνησε το 2018.

Ο MICA NG σχεδιάστηκε για να αντικαταστήσει τη σειρά MICA, ενσωματώνοντας τεχνολογίες αιχμής που καλύπτουν τις ανάγκες του σύγχρονου αεροπορικού πολέμου. Προσφέρει πολλαπλές αποστολές: αναχαίτιση μέσου βεληνεκούς, μάχη σώμα με σώμα και αυτοπροστασία αεροσκαφών. Εκτός από την έκδοση αέρος-αέρος για το Rafale, προβλέπεται και η έκδοση επιφανείας-αέρος (MICA VL NG) για την προστασία βάσεων, πλοίων και στρατηγικών υποδομών.

Ο πύραυλος διαθέτει δύο τύπους καθοδήγησης: υπέρυθρο αισθητήρα νέας γενιάς (IR) με υψηλή ευαισθησία σε στόχους χαμηλής θερμικής υπογραφής, και ηλεκτρομαγνητικό αισθητήρα (RF) με ενεργή κεραία EASA για αυξημένη εμβέλεια εντοπισμού. Επιπλέον, διαθέτει νέο διπλού παλμού κινητήρα για μεγαλύτερη εμβέλεια και ελιγμούς, καθώς και εσωτερικά συστήματα παρακολούθησης κατάστασης που μειώνουν το κόστος συντήρησης και παρατείνουν τον κύκλο ζωής.

Χάρη στις τεχνολογικές του καινοτομίες, ο MICA NG μπορεί να πλήξει στόχους που ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά προφίλ: drones, stealth μαχητικά, ακόμα και πύραυλους cruise υψηλής ευελιξίας. Επιπλέον, διατηρεί το σχήμα και τις διαστάσεις του προκατόχου του, καθιστώντας τον πλήρως συμβατό με τα υπάρχοντα συστήματα εκτόξευσης και τις πλατφόρμες του Rafale, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο και το κόστος ενσωμάτωσης.

Μελλοντικές δοκιμές αναμένεται να επικυρώσουν τις επιδόσεις του MICA NG σε διαφορετικά ύψη, ταχύτητες και αποστολές. Η παράδοση των πρώτων επιχειρησιακών μονάδων έχει προγραμματιστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Με αυτήν την ανάπτυξη, η MBDA προσφέρει ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό οπλικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του πολέμου υψηλής έντασης, ενισχύοντας την αεροπορική υπεροχή της Γαλλίας και των συμμάχων της.

Διαβάστε επίσης:

Η «Χρυσή Τομή» στον αέρα: Το τουρκικό σχέδιο υπεροχής απέναντι στην Ελλάδα – Οι Τούρκοι ανατρέχουν στους Πυθαγόρειους φιλοσόφους και τον Ευκλείδη

Μυστικό σχέδιο Τελ Αβίβ: Τα ισραηλινά αεροπλάνα σε Ελλάδα και Κύπρο