Το F-35 ελέγχεται από το FADEC – ένα σύστημα που υπαγορεύει τη λειτουργία του κινητήρα χωρίς παρέμβαση πιλότου. Πόσο αυτόνομη είναι τελικά η Ελλάδα με αυτά τα αεροσκάφη;

Το F-35 δημιουργήθηκε για να φέρει την επανάσταση στον αεροπορικό πόλεμο. Και το κατάφερε, συνδυάζοντας stealth, υπεροχή αισθητήρων και απόλυτο ψηφιακό έλεγχο. Αυτός ο έλεγχος, όμως, δεν ανήκει στον πιλότο…

Η καρδιά του F-35 ελέγχεται από το σύστημα ICP (Integrated Core Processor), το οποίο διαχειρίζεται κάθε λειτουργία του αεροσκάφους. Από αυτό περνά και το FADEC (Full Authority Digital Engine Control), το οποίο ελέγχει:

  • Τις στροφές του κινητήρα

  • Τη θερμοκρασία

  • Την πίεση – ακόμη και το αν ο κινητήρας… θα λειτουργήσει!

Ο πιλότος δεν έχει δυνατότητα να παρακάμψει το FADEC. Η απόφαση για πλήρη ισχύ ή ακόμα και για απογείωση, περνά μέσα από εντολή αποδοχής του FADEC και του ICP.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση ηλεκτρομαγνητικού παλμού (EMP);

Η δομή του F-35 διαθέτει ειδικό shielding, αλλά το εσωτερικό του παραμένει ευάλωτο στον παλμό E1, ο οποίος πλήττει μικροκυκλώματα. Οι καλωδιώσεις διαθέτουν μεταλλική πλέξη, αλλά ο ίδιος ο πιλότος δεν έχει πρόσβαση σε κρίσιμα υποσυστήματα για να αποτρέψει αποσύνδεση.

Ένας EMP (π.χ. από ισχυρό ραντάρ, επίθεση ή ακόμα και καιρικό φαινόμενο) μπορεί να προκαλέσει:

  • απώλεια δεδομένων FADEC,

  • αποσύνδεση από το cloud ODIN,

  • και ακινητοποίηση του κινητήρα F-35, με εντολή «Ακύρωσης» λειτουργίας.

Η “άβολη” αλήθεια:

Το F-35 δεν είναι απόλυτα δικό σου. Είναι leased logic. Το FADEC, μαζί με το ICP και το σύστημα ODIN, επιτρέπουν στις ΗΠΑ – θεωρητικά – να γνωρίζουν, να παρακολουθούν και να παρεμβαίνουν. Ακόμη και να εμποδίσουν τη χρήση σε κρίσιμη στιγμή, μέσω διακοπής δεδομένων ή με μη ανανέωση των αρχείων αποστολής (MDF).

Συμπέρασμα:

Η Ελλάδα οφείλει να βλέπει το F-35 με ρεαλισμό. Είναι υπερόπλο, αλλά δεν είναι ανεξάρτητο. Και χωρίς ανεξαρτησία, η αποτροπή γίνεται υπό αίρεση. Το ερώτημα είναι: Μπορεί ο πιλότος να πετάξει χωρίς άδεια;

ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΟΝΟΥΣ;