Εντυπωσιακή στρατηγική στροφή καταγράφεται στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στον τομέα της ναυτικής ισχύος, με επίκεντρο το πρόγραμμα MILDEN (Milli Denizaltı Projesi), που αφορά στην ανάπτυξη εθνικών, προηγμένων υποβρυχίων και πιθανόν πυρηνοκίνητων.

Ο Τούρκος ναύαρχος Ερκουμέντ Τατλιόγλου, διοικητής του Τουρκικού Ναυτικού, επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμα MILDEN έχει ήδη ξεκινήσει να δημιουργεί τη βάση τεχνογνωσίας για τη μελλοντική κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, κάτι που μέχρι πρότινος θεωρείτο τεχνολογικά και γεωπολιτικά απρόσιτο για την Άγκυρα, σημειώνει το defencesecurityasia.

Η απόκτηση τέτοιας ικανότητας σημαίνει όχι απλώς τεχνολογικό άλμα, αλλά και γεωπολιτικό αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας. Ένα πυρηνικό υποβρύχιο έχει τη δυνατότητα να επιχειρεί για εβδομάδες ή και μήνες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ μπορεί να διασχίσει τεράστιες αποστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργώντας ως στρατηγικό εργαλείο προβολής ισχύος.

Η Τουρκία, με το βλέμμα της στραμμένο στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο, αλλά και πέραν αυτών, φαίνεται αποφασισμένη να εξελιχθεί σε μεσαία πυρηνική ναυτική δύναμη, γεγονός που θέτει νέα δεδομένα στην ισορροπία ναυτικής ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα διατηρεί ένα ισχυρό συμβατικό υποβρύχιο στόλο, ιδιαίτερα με τα Type 214 AIP που διαθέτουν εξαιρετική αυτονομία και αθόρυβη λειτουργία. Όμως, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο υπερέχει σε διάρκεια αποστολής, ταχύτητα και επιχειρησιακή εμβέλεια, καθιστώντας το μονάδα στρατηγικής ισχύος — πέρα από τα στενά όρια του Αιγαίου.

Ανάγκη για στρατηγικό εκσυγχρονισμό

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Δεν είναι απαραίτητα ρεαλιστικό να αποκτήσει η ίδια πυρηνοκίνητα υποβρύχια, αλλά μπορεί να επενδύσει σε πιο εξελιγμένα AIP υποβρύχια, με αυξημένη αυτονομία.

Επιπλέον είναι απαραίτητη η συνεργασία της Αθήνας με Γαλλία ή ΗΠΑ για συστήματα παρακολούθησης και αντιυποβρυχιακής άμυνας (ASW) καθώς και η επέκταση των μη επανδρωμένων υποθαλάσσιων συστημάτων (UUVs). Η Ελλάδα πρέπει να ενισχύσει την στρατηγική της συμμαχία με Γαλλία, ΗΠΑ και Ισραήλ, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε τέτοιου είδους φιλοδοξίες. Η ύπαρξη πυρηνικών μονάδων σε μη-πυρηνικές χώρες όπως η Τουρκία, θέτει ζητήματα διαφάνειας, ελέγχου και στρατηγικής αστάθειας.

Η προοπτική πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από την Τουρκία, προετοιμάζει ένα τοπίο για την επόμενη δεκαετία, στο οποίο η Ελλάδα οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συμμαχικά και τεχνολογικά έξυπνα.

Διαβάστε επίσης:

Διμερής Προσπάθεια για Αναίρεση των Παγκόσμιων Δασμών του Τραμπ – Ο λόγος στη Γερουσία

Καίγονται… οι Τούρκοι για τις δύο ελληνικές Bergamini – Τι είπαν στον Ερντογάν