Η Γαλλική Υπηρεσία Εξοπλισμών (DGA), σε συνεργασία με τις Safran, Dassault και MBDA, ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του αρθρωτού όπλου αέρος-εδάφους AASM (γνωστού και ως Hammer), το οποίο εξοπλίζει μεταξύ άλλων και τα ελληνικά Rafale. Το όπλο αυτό, που χρησιμοποιείται ήδη με εξαιρετικά αποτελέσματα από το 2008 σε Αφγανιστάν, Λιβύη, Ουκρανία και αλλού, ετοιμάζεται να περάσει στο επόμενο επίπεδο τεχνολογικής εξέλιξης.
Το πιο φιλόδοξο βήμα αφορά την έκδοση AASM 250 XLR, η οποία θα διαθέτει μικρό αντιδραστήρα αντί πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου, διπλασιάζοντας την εμβέλεια του βλήματος από τα 70 στα τουλάχιστον 140 χιλιόμετρα. Η νέα αυτή δυνατότητα σημαίνει ότι ένα Rafale θα μπορεί να καταστρέψει με ακρίβεια στόχους από πολύ μεγαλύτερη απόσταση, εκτός της ακτίνας εμπλοκής της εχθρικής αεράμυνας, ενισχύοντας την επιβιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του οπλισμού του.
Το νέο πυρομαχικό θα συνδυάζει αδρανειακή πλοήγηση, GPS, τερματική καθοδήγηση με υπέρυθρες και λέιζερ, σε ένα ενιαίο σύστημα. Η δομή του όπλου παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, ενώ για πρώτη φορά ενσωματώνεται εισαγωγή αέρα για τον μίνι αντιδραστήρα, με το λογισμικό να προσαρμόζεται στις νέες δυνατότητες πτήσης. Επιπλέον, εξελίσσεται και η παραλλαγή AASM 1000, που φέρει σώμα βόμβας 1.000 κιλών και χρησιμοποιείται ήδη επιτυχώς σε επιχειρησιακά σενάρια, με αποδεδειγμένη ακρίβεια και αξιοπιστία.
Για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, η εξέλιξη αυτή είναι στρατηγικής σημασίας. Η προμήθεια των Rafale και η σταδιακή απόκτηση AASM 250 και AASM 250 XLR θα μετατρέψει το ελληνικό οπλοστάσιο σε πλατφόρμα μακρού πλήγματος, με δυνατότητα εμπλοκής κρίσιμων στόχων από απόσταση ασφαλείας. Η Ελλάδα αποκτά έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι απειλών, ιδιαίτερα σε σενάρια κορεσμένης αεράμυνας ή πολεμικών επιχειρήσεων υψηλής έντασης.
Το AASM 250 XLR αναμένεται να εισέλθει σε υπηρεσία μετά το 2028, αποκλειστικά προς το παρόν για τα Rafale, με πιθανή μελλοντική προσαρμογή και σε άλλα αεροσκάφη. Η τεχνολογία αυτή, αποτέλεσμα μακρόχρονης εξέλιξης και εμπειρίας, αποτελεί άλλη μία απόδειξη της ευελιξίας και της διαρκούς αναβάθμισης του Rafale, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία και την αποτρεπτική ισχύ των χρηστών του.
Διαβάστε επίσης: