Στο στόχαστρο των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών φέρεται να βρίσκεται η Κίνα, κατηγορούμενη για ενορχήστρωση μιας εκτεταμένης και συντονισμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης με στόχο την απαξίωση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Η εκστρατεία ξεκίνησε, σύμφωνα με έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω Associated Press, αμέσως μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη απώλεια Rafale σε επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης “Sindoor” της Ινδίας με το Πακιστάν τον Μάιο. Ενώ το Ισλαμαμπάντ ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε τρία Rafale, η Γαλλία επιβεβαίωσε την απώλεια ενός, καθώς και ενός Sukhoi και ενός Mirage 2000.
Παράλληλα με τις εξελίξεις στο πεδίο, στρατιωτικοί ακόλουθοι της Κίνας σε πρεσβείες της Ασίας φέρονται να άσκησαν παρασκηνιακή πίεση σε αξιωματούχους κρατών όπως η Ινδονησία, η οποία έχει παραγγείλει ήδη 42 Rafale, προωθώντας κινεζικά μαχητικά ως εναλλακτική λύση και διακινώντας αμφιβολίες για την απόδοση του γαλλικού μαχητικού.
Το σχέδιο περιλάμβανε και διαδικτυακή εκστρατεία: πάνω από 1.000 νέοι λογαριασμοί στα κοινωνικά δίκτυα δημοσίευαν παραποιημένα πλάνα, εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και υλικό από βιντεοπαιχνίδια, εμφανίζοντας το κινεζικό πυραυλικό οπλοστάσιο ως σαρωτικά ανώτερο. Αν και δεν έχει αποδειχθεί άμεση σύνδεση της εκστρατείας με το Πεκίνο, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας θεωρεί την υπόθεση πλήγμα όχι μόνο στο Rafale αλλά και στην αξιοπιστία της Γαλλίας ως αμυντικού εταίρου.
Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τις ανυπόστατες, όμως στο Παρίσι η ανησυχία για την υπονόμευση των εξαγωγών οπλικών συστημάτων – κεντρικό πυλώνα της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής – κλιμακώνεται.
Διαβάστε επίσης:
Η Ευρώπη εξοπλίζει την Τουρκία – Όταν το κέρδος βάζει φαρδιά υπογραφή στα τουρκικά drones
Οι ΗΠΑ «στριμώχνουν» την Τουρκία για τα F-35 – Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;