Η φημολογούμενη κατάρριψη ενός ή περισσότερων ινδικών Rafale από πακιστανικά J-10C στις 7 Μαΐου 2025, έφερε αναστάτωση.

Γάλλοι αξιωματούχοι παραδέχτηκαν, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας την πιθανή απώλεια ενός Rafale, ενώ λόγος γίνεται όχι για την τεχνολογική επάρκεια του μαχητικού, αλλά την πιθανή ανεπαρκή εκπαίδευση των Ινδών πιλότων.

Τα Rafale απαιτούν υψηλού επιπέδου τακτική αντίληψη, στην οποία φαίνεται ότι η Ινδία δεν επένδυσε αρκετά, προτάσσοντας την ταχεία επιχειρησιακή ένταξη των μαχητικών.

Το πρόβλημα όμως είναι βαθύτερο: η Ινδία πιέζει τη Γαλλία να της παραχωρήσει πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του Rafale, επιδιώκοντας τεχνολογική αυτονομία. Η Γαλλία, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας και πνευματικών δικαιωμάτων, αρνείται. Η ένταση αυτή, σε συνδυασμό με την ήττα, υπονομεύει τη μέχρι πρότινος ισχυρή γαλλοϊνδική αμυντική συνεργασία.

Την ίδια στιγμή, η συνεκπαίδευση Πακιστανών πιλότων με Rafale του Κατάρ, φαίνεται πως τους παρείχε πολύτιμες γνώσεις για την αντιμετώπιση του γαλλικού μαχητικού. Αν αυτή η πληροφορία επιβεβαιωθεί, τότε το Πακιστάν δεν αιφνιδίασε μόνο σε τακτικό επίπεδο, αλλά χρησιμοποίησε τη γνώση του αντιπάλου εναντίον του.

Η συζήτηση δεν αφορά μόνο στα Rafale αλλά για το ποιος είναι έτοιμος να τα χρησιμοποιήσει σωστά. Και προς το παρόν, η Ινδία δείχνει εκτεθειμένη.

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία συμμετέχει τακτικά σε κοινές αεροπορικές ασκήσεις με το Κατάρ, αξιοποιώντας την ευκαιρία να εξοικειωθεί με τα μαχητικά Rafale που διαθέτει η καταριανή αεροπορία. Οι συνεκπαιδεύσεις αυτές ενισχύουν την κατανόηση των τακτικών και των δυνατοτήτων του γαλλικού μαχητικού της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

F-35 στην Πολεμική Αεροπορία : Η Ελλάδα παίρνει «αόρατα» – Η Τουρκία μένει πίσω

Ελλάδα – Τουρκία και Rafale: Ποιος θα κυριαρχήσει στους ουρανούς του Αιγαίου;