Μπορεί ένα Rafale να καταρρίφθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Sindoor» (σ.σ. ακόμα αναμένονται βέβαια τα αποδεικτικά), όμως η συνολική εικόνα της αποστολής των ινδικών μαχητικών ήταν καταλυτική για τα δεδομένα της αεροπορικής ισορροπίας στην Ασία. Τα γαλλικής κατασκευής Rafale EH, εξοπλισμένα με πυραύλους SCALP-EG και Meteor, κατάφεραν να πλήξουν κρίσιμες υποδομές του Πακιστάν, διεισδύοντας βαθιά στον πακιστανικό εναέριο χώρο, φτάνοντας – κατά αναφορές – μέχρι και 50 χιλιόμετρα από το Ισλαμαμπάντ.

Η τουρκικής και κινεζικής τεχνολογίας αεράμυνα του Πακιστάν αποδείχθηκε ανεπαρκής, με τα Rafale να αποφεύγουν τόσο τα HQ-9 όσο και τα J-10C, σε επιχειρησιακές συνθήκες που κατέρριψαν τον μύθο του «ανίκητου τείχους». Οι παρεμβολές και οι ελιγμοί ηλεκτρονικού πολέμου των ινδικών δυνάμεων έδειξαν πως τα Rafale δεν είναι απλώς πανίσχυρα μαχητικά, αλλά στρατηγικά εργαλεία αιφνιδιασμού και ακριβούς πλήγματος.

Η Τουρκία, που έχει επενδύσει στη συνεργασία με Πακιστάν και Κίνα σε θέματα αεράμυνας και τεχνολογίας UAV, παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς πλέον βλέπει στην πράξη τι σημαίνει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο αεροπορικό σύστημα. Στο επιτελείο της Άγκυρας, ξέρουν ότι… έμπλεξαν.

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα: «Δείτε τι έπαθαν τα Rafale»

Κίνα: Ο μεγάλος ωφελημένος από τη σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν και η συλλογή πληροφορίων σε πραγματικό χρόνο που θα χρησιμοποιήσει εναντίον των Rafale