Η τουρκική εφημερίδα Milliyet επιβεβαιώνει πλήρως την ανάλυση του Geostratigika, σχετικά με την ενίσχυση της διαστημικής παρουσίας της Τουρκίας και τη στρατηγική της συνεργασία με την Ιταλία.

Το Geostratigika ανέδειξε τη συνεχή επένδυση της Άγκυρας σε δορυφορικά συστήματα, με αιχμή του δόρατος τους δορυφόρους Göktürk-1, 2 και 3 αλλά και τον επικοινωνιακό Türksat 6A, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η Τουρκία διαθέτει πλέον «πολλά μάτια στο διάστημα». Παράλληλα, έγινε ειδική μνεία στη συνεργασία με την ιταλική Leonardo, μέσω της Telespazio VEGA Turkey, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την τουρκική επιτήρηση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η συμφωνία Baykar–Leonardo, καθώς και το πρόσφατο μνημόνιο συνεργασίας Ιταλίας–ΗΠΑ στον τομέα της διαστημικής ασφάλειας, επιβεβαιώνουν ότι το διάστημα έχει μετατραπεί σε νέο γεωστρατηγικό πεδίο ανταγωνισμού. Το Geostratigika είχε έγκαιρα επισημάνει την κρισιμότητα αυτών των εξελίξεων, υπογραμμίζοντας την απουσία ανεξάρτητης δορυφορικής ικανότητας από την Ελλάδα, κάτι που πλέον αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στον τουρκικό τύπο.

Δυστυχώς πλήρης ήταν η επιβεβαίωση του Geostratigika απο την τουρκική Μilliyet για τους τουρκικούς δορυφόρους

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η Τουρκία και η Ιταλία ενίσχυσαν τη στρατηγική τους συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη δορυφορικών και μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων. Κατά την 4η Διακυβερνητική Σύνοδο Κορυφής Τουρκίας-Ιταλίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, υπογράφηκαν σημαντικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της τουρκικής εταιρείας Baykar, γνωστής για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών, και της ιταλικής εταιρείας Leonardo, κορυφαίας στον τομέα της αμυντικής τεχνολογίας. Η συμφωνία αυτή προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη προηγμένων μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων επιτήρησης και αναγνώρισης των δύο χωρών.

Επιπλέον, η συνεργασία επεκτείνεται και στον διαστημικό τομέα, με την Τουρκία να επιδιώκει την ενίσχυση των δορυφορικών της δυνατοτήτων μέσω της συνεργασίας με την Leonardo και τη θυγατρική της, Telespazio VEGA Turkey. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να συμβάλει στην ανάπτυξη και εκτόξευση νέων δορυφόρων, ενισχύοντας την παρουσία της Τουρκίας στο διάστημα και την ικανότητά της για ανεξάρτητη δορυφορική επιτήρηση.

Διαβάστε επίσης:

Φρεγάτες vs θαλάσσια drone: Μπορούν οι ελληνικές Belharra να δουν τον εχθρό;

Bayraktar TB3: Η Τουρκία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα από τη θάλασσα