Η Ελλάδα ενισχύει στρατιωτικά και διπλωματικά τη συνεργασία της με Ινδία, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), εδραιώνοντας τη στρατηγική της παρουσία σε κρίσιμες περιοχές από την Ανατολική Μεσόγειο έως την Ασία. Η φρεγάτα «Ψαρά» στη Βομβάη, η συνεκπαίδευση με την Ινδία, οι διαβουλεύσεις με το Ισραήλ και η στρατιωτική εκπαίδευση των Εμιρατιανών στην Αττική συνθέτουν το παζλ μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας που επεκτείνεται σε άμυνα, ενέργεια και μεταφορές.

Η Ελλάδα επενδύει στρατηγικά στη δημιουργία ισχυρών δεσμών με χώρες-κλειδιά εκτός των παραδοσιακών ευρωατλαντικών δομών. Η πρόσφατη αποστολή της φρεγάτας «Ψαρά» του Πολεμικού Ναυτικού στη Βομβάη σηματοδοτεί το πρώτο επίσημο ελληνικό στρατιωτικό «παρών» στην Ινδία εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Εκεί, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση Passex με την ινδική φρεγάτα «Tarkash», εδραιώνοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την ταχέως αναπτυσσόμενη ασιατική δύναμη.

Αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές

Η ενίσχυση των ελληνοϊνδικών σχέσεων είναι μόνο μια πτυχή της ευρύτερης στρατηγικής. Παράλληλα, στην Αθήνα, η υπουργός Μεταφορών του Ισραήλ, Μιρί Ρεγκέβ, συναντήθηκε με Έλληνες υπουργούς και αεροπορικές εταιρείες, με βασικό θέμα τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές. Κεντρικό στοιχείο των συζητήσεων αποτέλεσε ο Διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEC), ένα φιλόδοξο έργο στο οποίο πρωτοστατούν η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και η Ινδία, φέρνοντας πιο κοντά την Ανατολή με την Ευρώπη μέσω συνδυασμένων μεταφορικών και ενεργειακών δικτύων.

Στην ίδια γεωπολιτική σκακιέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης προγραμματίζει επίσκεψη στην Τρίπολη της Λιβύης στις 15 Ιουλίου, ενώ αμέσως μετά θα συμμετάσχει στη νέα άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη. Παρά την πολιτική αστάθεια στη Λιβύη, η ελληνική διπλωματία επιδιώκει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο, θέτοντας ξανά το Κυπριακό στο τραπέζι των συζητήσεων, έστω και ανεπίσημα, πριν τις επικείμενες «εκλογές» στα Κατεχόμενα.

Παράλληλα, στην Αττική και συγκεκριμένα στον Αυλώνα, πραγματοποιήθηκε η αποφοίτηση 207 στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, μέσα από το πρόγραμμα ειδίκευσης της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Η συνεργασία αυτή, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση έως και 2.875 στελεχών, ενισχύει περαιτέρω τη στρατιωτική σχέση Ελλάδας-ΗΑΕ, με κοινές επενδύσεις και αναβαθμισμένες υποδομές στην Τανάγρα.

Στο επίπεδο της ενεργειακής πολιτικής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου υπογράμμισε την πρόοδο της Ελλάδας στην απολιγνιτοποίηση, φτάνοντας το 90%, και τη μετάβαση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που πλέον καλύπτουν το 60% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, παρά τις οικονομικές προκλήσεις της τελευταίας 20ετίας.

Η εθνική στρατηγική

Η γεωπολιτική, η άμυνα, οι μεταφορές και η ενέργεια συνθέτουν μια ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική που καθιστά την Ελλάδα απαραίτητο κρίκο ανάμεσα στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Ασία, ενισχύοντας τη θέση της σε έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χάρτη ισχύος.

 

Βίντεο με την κατάρριψη drone των Χούθι από την φρεγάτα «Ψαρά» (2024)

Με πληροφορίες από την Καθημερινή

Διαβάστε επίσης:

Τουρκοκύπριοι καταγγέλλουν την Άγκυρα για εθνοκάθαρση: Ζητούν από τον Χριστοδουλίδη προσφυγή στη Χάγη

Μειώστε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40% με Αυτή την καθημερινή συνήθεια

Rafale στο στόχαστρο της Κίνας