Το φιλόδοξο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς FCAS (Future Combat Air System) δείχνει να κλυδωνίζεται ξανά. Η Γαλλική Υπηρεσία Εξοπλισμών (DGA) ζητά αναθεώρηση στην κατανομή αρμοδιοτήτων, προτείνοντας μια λειτουργική αναδιάρθρωση που δεν θα εξαρτάται από εθνικές ποσοστώσεις, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόοδο. Το πιλοτικό αεροσκάφος επίδειξης προγραμματίζεται για το 2028, αλλά οι καθυστερήσεις ωθούν την έναρξη λειτουργίας ίσως ως και το 2045.
Η πολιτική πίεση αυξάνεται, κυρίως στο Βερολίνο. Ο βουλευτής του SPD, Κρισφόφ Σμιντ, εξέφρασε ανησυχίες ότι η Γερμανία χρηματοδοτεί ένα σχέδιο που κινδυνεύει να μετατραπεί σε «γαλλική εξαγορά». Η Bundestag εμφανίζεται επιφυλακτική, ζητώντας σαφή κατανομή ευθυνών και ίση συμμετοχή.
Η επικείμενη γαλλογερμανική σύνοδος κορυφής στο Βερολίνο ίσως κρίνει το μέλλον του FCAS. Αν δεν βρεθεί πολιτικός συμβιβασμός, το πρόγραμμα κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύμβολο των αδυναμιών της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, αντί για δείγμα της τεχνολογικής της υπεροχής.
Την ώρα που το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μαχητικού 6ης γενιάς FCAS αντιμετωπίζει συνεχείς καθυστερήσεις και πολιτικές τριβές, η Γαλλία απογειώνεται… μόνη της. Το Rafale της Dassault Aviation γνωρίζει ιστορική εμπορική επιτυχία, με παραγγελίες από χώρες όπως η Ινδία, η Αίγυπτος, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα, καθιστώντας το το πλέον εξαγώγιμο ευρωπαϊκό μαχητικό.
Αυτή η επιτυχία, ωστόσο, δεν ενισχύει απαραίτητα την ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία. Αντιθέτως, εντείνει τους φόβους των εταίρων ότι η Γαλλία χρησιμοποιεί τα κοινά ευρωπαϊκά προγράμματα για να ενισχύσει μονομερώς τη δική της αμυντική βιομηχανία. Η γερμανική ανησυχία για «γαλλική κυριαρχία» στο FCAS είναι χαρακτηριστική.
Καθώς η Γαλλία επενδύει στην εξέλιξη των Rafale F5 με προηγμένα όπλα και τεχνητή νοημοσύνη, το FCAS κινδυνεύει να μετατραπεί από όραμα κοινής ευρωπαϊκής άμυνας σε θύμα πολιτικών και βιομηχανικών ανταγωνισμών.
Η Ευρώπη μοιάζει να τρέχει πίσω από τη σκιά των γαλλικών φτερών, χωρίς σαφή στρατηγική απογείωσης.
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Έφτιαξε διεισδυτικές βόμβες που φτάνουν 80 μέτρα μέσα σε βουνό
Oι Τούρκοι παρουσίασαν πύραυλους με βεληνεκές άνω των 500 χλμ που εκτοξεύονται από drone