Ο πόλεμος Ισραήλ – Ιράν, που ξέσπασε στις 13 Ιουνίου 2025, σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις περιφερειακές αναταράξεις σε μια μείζονα γεωστρατηγική σύγκρουση. Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που δεν περιορίζεται στο Ισραήλ, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, αλλά ανοίγει την πόρτα σε γενικευμένη αναδιάταξη ισχύος στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν απαντά με πυραυλικές επιθέσεις, ενώ οι Ισραηλινοί χτυπούν στρατηγικές εγκαταστάσεις στο Ιράν και τις βάσεις των συμμάχων του σε Συρία και Υεμένη. Η Χεζμπολάχ και η Χαμάς ενεργοποιούνται πλήρως, υποστηριζόμενες υλικά και στρατηγικά από την Τεχεράνη.
Ταυτόχρονα, η σύγκρουση πιέζει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους στην περιοχή. Μετά τη σύναψη της Στρατηγικής Συμφωνίας Ιράν–Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2025, το Ιράν ενισχύθηκε διπλωματικά και τεχνολογικά. Οι ρωσικοί και κινεζικοί δίαυλοι στήριξης καθιστούν την Τεχεράνη κρίσιμο γεωπολιτικό παίχτη στο νέο Μεγάλο Παιχνίδι.
Από την πλευρά των Δυτικών, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρούν να επιβάλουν τετελεσμένα, κυρίως μέσω επιθέσεων ακριβείας και “χειρουργικών χτυπημάτων”. Στις 22 Ιουνίου, το Ισραήλ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τις νέες βόμβες GBU-57 MOP για να πλήξει υπόγειες ιρανικές εγκαταστάσεις, δίνοντας νέα διάσταση στον πόλεμο.
Ωστόσο, το Ιράν φαίνεται να είναι προετοιμασμένο για έναν μακρόσυρτο πόλεμο φθοράς, με βάθος αμυντικό σχεδιασμό. Χρησιμοποιεί τις περιφερειακές του συμμαχίες (Χεζμπολάχ, Χούθι, Ιρακινούς σιίτες πολιτοφύλακες) ως “δορυφορικά μέτωπα”, αυξάνοντας την πίεση στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Ευρώπη παρακολουθεί αμήχανα, καθώς φοβάται το ενεργειακό και μεταναστευτικό ντόμινο. Οι ΗΠΑ στηρίζουν ενεργά το Ισραήλ, ενώ η Ρωσία και η Κίνα προωθούν διπλωματικά το Ιράν.
Η σύγκρουση δεν είναι αποκομμένη από την παγκόσμια μάχη ηγεμονίας. Το Ισραήλ, σύμμαχος των ΗΠΑ, στέκεται απέναντι στην Τεχεράνη, που παίζει σε δύο ταμπλό: επιθετική στην περιφέρεια, αλλά με κινήσεις σταθεροποίησης στις παγκόσμιες ισορροπίες. Αν κλιμακωθεί, ο πόλεμος μπορεί να σύρει στο πεδίο και άλλες περιφερειακές δυνάμεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ΝΑ Μεσόγειο και τα εθνικά μας συμφέροντα.