Η πολιτική στάση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (Kούρδων) στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συριακού διακανονισμού περιπλέκεται και γι αυτό υπάρχει σοβαρός λόγος.
Σύμφωνα με το Middle East Eye, η κυβέρνηση της Δαμασκού εμμένει σε συντηρητικές και ισλαμιστικές θέσεις, απαιτώντας, μεταξύ άλλων, τη διάλυση των γυναικείων ένοπλων μονάδων των SDF – μια απαίτηση που θεωρείται κόκκινη γραμμή για τις κουρδικές δυνάμεις, καθώς οι γυναίκες-μαχήτριες συμβολίζουν τη ραχοκοκαλιά της αντίστασης και της ιδεολογίας τους.
Ταυτόχρονα, οι SDF επιχειρούν να κερδίσουν χρόνο, επαναξιολογώντας τη θέση τους εν μέσω μεταβαλλόμενων περιφερειακών ισορροπιών. Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ισραήλ σε συριακά εδάφη επιταχύνουν τις εξελίξεις. Αυτό, με τη σειρά του, περιορίζει το χρονικό περιθώριο που έχει η Άγκυρα να διατηρεί ισχυρή παρουσία στο συριακό έδαφος, δημιουργώντας ένα ρευστό σκηνικό με πολλαπλά σημεία ανάφλεξης.
Συχνές Ερωτήσεις για το Κουρδιστάν
Τι είναι το Κουρδιστάν;
Το Κουρδιστάν είναι η ιστορική πατρίδα των Κούρδων, ενός αυτόχθονου λαού της Μέσης Ανατολής. Δεν αποτελεί ενιαίο κράτος, αλλά μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται σε τέσσερις χώρες: Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία. Οι Κούρδοι είναι ο μεγαλύτερος πληθυσμιακά λαός στον κόσμο χωρίς δικό του κράτος.
Υπάρχει ανεξάρτητο κουρδικό κράτος σήμερα;
Όχι πλήρως. Το Ιρακινό Κουρδιστάν είναι μια αυτόνομη περιοχή εντός του Ιράκ, με δικό του κοινοβούλιο, πρόεδρο και στρατιωτικές δυνάμεις (Πεσμεργκά), αλλά δεν είναι ανεξάρτητο κράτος. Προσπάθειες για ανεξαρτησία, όπως το δημοψήφισμα του 2017, προσέκρουσαν σε διεθνή αντίσταση.
Ποιοι είναι οι SDF και τι σχέση έχουν με το Κουρδιστάν;
Οι Syrian Democratic Forces (SDF) είναι συμμαχία ένοπλων δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, με βασική δύναμη τις κουρδικές YPG/YPJ. Έχουν ιδρύσει μια de facto αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη Ροζάβα (κουρδική ονομασία της βόρειας Συρίας), με στόχο ένα δημοκρατικό, πολυεθνοτικό και φεμινιστικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Γιατί το Κουρδιστάν αποτελεί σημείο έντασης;
Οι κουρδικές περιοχές βρίσκονται σε περιοχές στρατηγικής σημασίας (πετρέλαιο, υδάτινοι πόροι, σύνορα), ενώ πολλές κυβερνήσεις (όπως της Τουρκίας και του Ιράν) αντιμετωπίζουν τις κουρδικές φιλοδοξίες ως απειλή για την εδαφική τους ακεραιότητα. Η καταπίεση, οι απαγορεύσεις γλώσσας και η στρατιωτική βία είναι κοινά φαινόμενα.
Υπάρχει προοπτική για ενιαίο κουρδικό κράτος στο μέλλον;
Παρά την κοινή εθνοτική ταυτότητα, οι διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές, γλώσσες και γεωπολιτικά συμφέροντα των κουρδικών κοινοτήτων καθιστούν δύσκολη την ενοποίηση. Η δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδιστάν παραμένει όνειρο για πολλούς Κούρδους, αλλά προς το παρόν αντιμετωπίζεται με αντίσταση από όλα τα εμπλεκόμενα κράτη.