Στην εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν τάσεις αποστασιοποίησης από την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η Ευρώπη κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη και ανακαλύπτει επικίνδυνα κενά στις στρατιωτικές της ικανότητες. Ένα από τα πιο κρίσιμα και αθέατα πεδία, είναι αυτό του ηλεκτρονικού πολέμου – και η ανάγκη δημιουργίας ενός Rafale ειδικά σχεδιασμένου για αποστολές ηλεκτρονικής επίθεσης μοιάζει πλέον επιτακτική.

Η ανάλυση του βρετανικού RUSI επιβεβαιώνει πως η Ευρώπη είναι χωρίς εναλλακτική στις δυνατότητες ηλεκτρονικής συνοδείας που παρέχουν οι αμερικανικοί EA-18G Growler. Κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ούτε σε εθνικό ούτε σε κοινοτικό επίπεδο, δεν προβλέπει τη δημιουργία μιας τέτοιας ικανότητας. Αυτό σημαίνει ότι, αν αύριο η Ευρώπη χρειαστεί να εισβάλει σε εχθρικό εναέριο χώρο με προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα – όπως τα ρωσικά – θα το κάνει ουσιαστικά «τυφλή» και «γυμνή».

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες: την υποστήριξη (ESM), την προστασία (ECM) και την επίθεση (EA). Τα ευρωπαϊκά μαχητικά διαθέτουν κάποια αμυντικά συστήματα (όπως το SPECTRA στο Rafale), αλλά κανένα δεν έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για επιθετική ηλεκτρονική δράση. Το αποτέλεσμα είναι ένα στρατηγικό κενό που, σε πραγματικό πόλεμο, θα μπορούσε να αποβεί καταστροφικό.

Το Rafale, με την τεχνολογική του ωριμότητα και την υποδομή που ήδη διαθέτει, είναι το φυσικό υποψήφιο για να καλύψει αυτό το κενό. Η ιδέα ενός «Rafale για Ηλεκτρονικό Πόλεμο» δεν είναι πλέον φαντασία, αλλά μια επιτακτική ανάγκη, την οποία η Γαλλία μπορεί και πρέπει να υλοποιήσει – και η υπόλοιπη Ευρώπη να στηρίξει.

Αν η ήπειρός μας επιθυμεί στρατηγική ανεξαρτησία και επιχειρησιακή αυτονομία μέχρι το 2030, δεν μπορεί να συνεχίσει να εξαρτάται από τις ΗΠΑ για τις «αόρατες» μάχες του ουρανού. Το Rafale πρέπει να μεταμορφωθεί στον δικό μας Growler. Πριν να είναι πολύ αργά.

Με πληροφορίες από το meta-defense.fr.