Η Ρωσία συνεχίζει τις προσπάθειες προσέγγισης με τη Γεωργία, παρά το γεγονός ότι κατέχει το 20% των γεωργιανών εδαφών, όπως η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία. Τελευταία κίνηση της Μόσχας αποτέλεσε η πρόταση ένταξης της Γεωργίας στον διεθνή διαμετακομιστικό διάδρομο Βορράς-Νότος, μια στρατηγική οδός εμπορίου που συνδέει τη Ρωσία με την Ινδία.

Ο διεθνής διάδρομος Βορράς-Νότος, μήκους 7.200 χλμ, σχεδιάστηκε για να συνδέει τον λιμένα της Αγίας Πετρούπολης με τον λιμένα της Βομβάης, προσφέροντας ταχύτερη και φθηνότερη εναλλακτική στη διέλευση από τη Διώρυγα του Σουέζ. Παρότι η συμφωνία υπογράφηκε το 2000, το έργο παραμένει στάσιμο λόγω έλλειψης υποδομών και δυτικών κυρώσεων.

Ο διεθνής διάδρομος Βορράς-Νότος

Ο διεθνής διάδρομος Βορράς-Νότος

Η συμμετοχή της Γεωργίας στον διάδρομο προωθείται από τη Ρωσία ως κλειδί για την περιφερειακή σταθερότητα, ωστόσο η γεωργιανή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προτάσεις αυτές με δυσπιστία, κυρίως λόγω της ρωσικής κατοχής σε περιοχές της χώρας.

Προσφορές χωρίς αντίκρισμα: Ρωσικά ανοίγματα και γεωργιανή επιφυλακτικότητα

Η ρωσική διπλωματία έχει προχωρήσει σε μονομερή μέτρα για την ενίσχυση των σχέσεων, όπως η κατάργηση της βίζας για Γεωργιανούς πολίτες και η επαναλειτουργία των αεροπορικών συνδέσεων. Επιπλέον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που διευκολύνει την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας για πολίτες των κατεχόμενων περιοχών, γεγονός που θεωρείται από την Τιφλίδα ως παραβίαση της κυριαρχίας της.

Η Γεωργία αντέδρασε έντονα στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου στο Σουχούμι, πρωτεύουσα της Αμπχαζίας, από τη ρωσική αεροπορική εταιρεία UVT Aero, η οποία μάλιστα βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της Δύσης. Το γεωργιανό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τις ενέργειες αυτές παράνομες και αντισυνταγματικές, τονίζοντας πως παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τον γεωργιανό νόμο περί κατεχόμενων εδαφών.

Ο ρόλος της Δύσης και το στρατηγικό δίλημμα της Τιφλίδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τις ρωσικές κινήσεις, ενώ αναλυτές επισημαίνουν ότι η γεωργιανή κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ οικονομικών συμφερόντων και εθνικής κυριαρχίας.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Vincenc Kopeček του Πανεπιστημίου της Οστράβα, η Τιφλίδα ίσως εμφανίζεται τυπικά θετική σε κάποιες ρωσικές πρωτοβουλίες, αλλά σε βάθος χρόνου δεν επιδιώκει την επιστροφή σε εξάρτηση από τη Ρωσία. Όπως υπογραμμίζει, στόχος του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο είναι η παραμονή στην εξουσία, και όχι η πραγματική προσέγγιση με το Κρεμλίνο.

Γεωργία, Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Γεωργία, Αμπχαζία και Νότια Οσετία

Ο “διάλογος των 3+3” και η γεωργιανή απουσία

Η Μόσχα επιθυμεί τη συμμετοχή της Γεωργίας στον περιφερειακό διάλογο 3+3, μαζί με την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, την Αρμενία και τη Ρωσία. Όμως, η Τιφλίδα έχει απορρίψει σταθερά την πρόσκληση, λόγω της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας σε εδάφη της.

Η Γεωργία φοβάται ότι η συμμετοχή της σε ένα τέτοιο σχήμα μπορεί να νομιμοποιήσει έμμεσα την κατοχή των Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας και να υπονομεύσει τη φιλοευρωπαϊκή της πορεία.

Διπλωματία ή αποπροσανατολισμός;

Η Ρωσία χρησιμοποιεί στρατηγικά εργαλεία όπως η οικονομία, η μετακίνηση πληθυσμών και οι υποδομές, για να διεισδύσει εκ νέου στον Καύκασο, όμως η Γεωργία –παρά τις εσωτερικές της αντιφάσεις– αντιστέκεται σε μια πλήρη αναθέρμανση των σχέσεων.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από την πλευρά της Γεωργίας, μπορεί να μεταφραστεί σε μακροπρόθεσμη εξάρτηση, κάτι που ακόμα και οι φιλορωσικές φωνές εντός της χώρας δείχνουν να θέλουν να αποφύγουν.

ΠΗΓΗ: ČT24

Διαβάστε επίσης:

Διπλωματική δυστοκία στη Βεγγάζη: Τι δήλωσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης για το ακυρωμένο ταξίδι της Ε.Ε.

Αποκάλυψη Τραμπ: «Απείλησα να βομβαρδίσω τη Μόσχα αν ο Πούτιν επιτεθεί στην Ουκρανία» – Ηχητικά ντοκουμέντα του 2024

Φρεγάτες: Οι έξι πρώτες φρεγάτες Constellation «θεμέλιο» για στόλο 58 πλοίων παρά το πάγωμα νέας χρηματοδότησης