Η σύγκρουση Ινδίας–Πακιστάν μπορεί να έχει λήξει με εκεχειρία, αλλά ο απόηχος των γεγονότων συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις. Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα social media κατηγορούν ευθέως το τουρκικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου KORAL, ως υπαίτιο για την πτώση πολλών Rafale της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας. Οι καταγγελίες υποστηρίζουν πως το Πακιστάν απέκτησε το KORAL από την Τουρκία και το χρησιμοποίησε για να «τυφλώσει» τα γαλλικά μαχητικά, προκαλώντας ηλεκτρονική αποδιοργάνωση και απώλεια πλοήγησης.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστηρίζουν πως την ώρα των «ατυχημάτων» τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικές συσκευές σταμάτησαν να λειτουργούν, υπονοώντας παρέμβαση υψηλής ισχύος. Την ίδια στιγμή, επανέρχονται στο προσκήνιο και παλαιότερες αναφορές, όπως εκείνη του δημοσιογράφου Αρντάν Ζεντούρκ, που είχε καταγγείλει πως το 2019 γαλλικό πολεμικό πλοίο ακινητοποιήθηκε αμήχανα από το KORAL στη Λιβύη, χάνοντας την πορεία του και αποχωρώντας με κωδικό έκτακτης ανάγκης.

Το KORAL, σχεδιασμένο από την ASELSAN, είναι ένα κινητό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που σκοπό έχει να τυφλώνει, εξαπατά και αποσυντονίζει εχθρικά ραντάρ. Παρότι οι τουρκικές και πακιστανικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τη χρήση του στη σύγκρουση με την Ινδία, η «σιωπή» σε συνδυασμό με τα πολλαπλά περιστατικά τεχνολογικής σύγχυσης δίνουν τροφή για σενάρια και ερωτήματα γύρω από τον ρόλο των εξελιγμένων οπλικών συστημάτων στη νέα εποχή πολέμου — όπου οι σφαίρες δεν ακούγονται, αλλά το σήμα χάνεται.

Διαβάστε επίσης:

Το μυστήριο των Rafale: Καταρρίφθηκαν ή κατασκευάστηκε η «κατάρριψη»;

Ποιος ελέγχει πραγματικά το F-35; Το FADEC, ο πιλότος ή το cloud;