Η Ελλάδα επανέρχεται δυναμικά στο ενεργειακό σκάκι της Ανατολικής Μεσογείου, δίνοντας το πράσινο φως για μια νέα στρατηγική συνεργασία στην αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, ανακοίνωσε την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού, με την Chevron και την Hellenic Energy να βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος.

Η περιοχή εξερεύνησης, έκτασης 46.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, θεωρείται στρατηγικής σημασίας και φέρνει την Αθήνα στο επίκεντρο της περιφερειακής ενεργειακής σκακιέρας. Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι το ενδιαφέρον της Chevron συνιστά «πολυεπίπεδο γεωστρατηγικό κέρδος» και ότι το έργο ενισχύει άμεσα την ΑΟΖ της Ελλάδας, προγραμματίζοντας την ολοκλήρωσή του έως το τέλος του 2025.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή πυροδοτεί αντιδράσεις, ιδιαίτερα από πλευράς Τουρκίας.

«Η Ελλάδα έχει βάλει στο μάτι την Ανατολική Μεσόγειο με μια αμερικανική ενεργειακή εταιρεία. Η Αθήνα έδωσε το πράσινο φως σε μια επιχείρηση εξερεύνησης «μαύρου χρυσού» που αναμενόταν να προκαλέσει κρίση με τη Λιβύη», σημειώνει η τουρκική Hurriyet.

Μάλιστα, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε πως υπάρχει ετοιμότητα για «στενή συνεργασία» με τη Λιβύη στους υδρογονάνθρακες.

Ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι η ελληνική πρωτοβουλία ενδέχεται να επισκιάσει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, υπενθυμίζοντας πως «η Chevron δεν θα ενδιαφερόταν χωρίς ενδείξεις». Στόχος της Ελλάδας, όπως είπε, δεν είναι να γίνει Σαουδική Αραβία, αλλά ενεργειακά ανεξάρτητη.

Διαβάστε επίσης:

Αμερικανοί: Πώς η Ελλάδα έσπασε τη «σφραγίδα» των Rafale

Τι θα κάνει η Σαουδική Αραβία 1.000 πυραύλους AIM-120C-8;