Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά από δημοσίευμα του Geostratigika, το οποίο υποστηρίζει ότι η Ινδονησία, που προμηθεύεται ταυτόχρονα Rafale από τη Γαλλία και μαχητικά KAAN από την Τουρκία, θα μπορούσε να διαρρεύσει κρίσιμες τεχνολογικές πληροφορίες στην Άγκυρα.
Το δημοσίευμα προκάλεσε ακαριαία νευρικότητα σε τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία αντέδρασαν επιθετικά, καταγγέλλοντας «συνομωσιολογία». Ωστόσο, το θέμα δεν είναι αβάσιμο: η διπλή πρόσβαση μιας χώρας σε δύο ανταγωνιστικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας προκαλεί εύλογες ανησυχίες για διαρροή λογισμικού, αισθητήρων ή ακόμη και τακτικών χρήσης.
Η υπόνοια ότι ευαίσθητα στοιχεία των Rafale μπορεί να περάσουν – άμεσα ή έμμεσα – στη διαδικασία ανάπτυξης των τουρκικών KAAN, θα πρέπει να φέρνει το Παρίσι σε αμήχανη θέση. Η Γαλλία, που επενδύει στην εξαγωγή του Rafale ως στρατηγικό εργαλείο επιρροής, δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιους κινδύνους. Αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι, το πλήγμα δεν θα είναι μόνο στρατιωτικό, αλλά και γεωπολιτικό – με τη Δύση να παρακολουθεί επικίνδυνες γέφυρες τεχνολογίας να χτίζονται… από μέσα.
Διαβάστε επίσης:
Σκοτεινή καμπάνια κατά των Rafale
Η Ευρώπη εξοπλίζει την Τουρκία – Όταν το κέρδος βάζει φαρδιά υπογραφή στα τουρκικά drones