Οι ακραίοι καύσωνες στην Ευρώπη δεν είναι πια σπάνιο φαινόμενο και οι συνέπειες τους για τους εργαζόμενους είναι ανησυχητικές. Από τα χωράφια της Ιταλίας έως τις αποθήκες της Γερμανίας, οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θερμικής καταπόνησης;
Η θερμική καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση λόγω ζέστης, θερμοπληξία, ακόμη και σε θάνατο μέσα σε ώρες ή και μέρες. Το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για νεφρικά προβλήματα, καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα και επιδείνωση της ψυχικής υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας (ILO) αναφέρει ότι σχεδόν 19.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους ετησίως λόγω της ακραίας ζέστης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγράψει αύξηση 42% στους θανάτους που σχετίζονται με την εργασία υπό υψηλές θερμοκρασίες από το 2000.
Προσοχή στα προειδοποιητικά σημάδια:
- Ζαλάδα
- Κόπωση
- Πονοκέφαλος
- Ναυτία
- Μυϊκές κράμπες
- Λιποθυμία
- Σύγχυση
Αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, σταματήστε άμεσα την εργασία, πιείτε νερό, αφαιρέστε περιττά ρούχα και καθίστε σε σκιερό και δροσερό σημείο. Αν δεν αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε 30 λεπτά, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
Πότε είναι επικίνδυνο να δουλεύουμε με ζέστη;
Ο δείκτης Wet Bulb Globe Temperature (WBGT) είναι το καλύτερο μέτρο για να εκτιμήσουμε τη θερμική καταπόνηση, γιατί συνυπολογίζει τη ζέστη, την υγρασία, τον άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία.
Για πολλούς ειδικούς, θερμοκρασίες από 29 έως 32 βαθμούς Κελσίου και άνω θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για όσους κάνουν σωματικά απαιτητική εργασία σε εξωτερικούς χώρους, όπως:
- Εργάτες Κατασκευών
- Αγρότες
- Διασώστες
Ακόμη και εσωτερικοί χώροι χωρίς επαρκή δροσιά ή εξαερισμό, όπως γραφεία ή εργοστάσια, ενέχουν κινδύνους, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).
Ποια Είναι τα Εργασιακά σας Δικαιώματα στην Ευρώπη;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει θεσπίσει ακόμη ενιαία νομοθεσία για τη ζέστη στο εργασιακό περιβάλλον. Όμως, πολλές χώρες όπως:
- Γερμανία
- Σλοβενία
- Ουγγαρία
- Βέλγιο
- Κύπρος
- Ελλάδα
- Ισπανία
- Γαλλία
- Ιταλία
έχουν θεσπίσει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, στη Γαλλία, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν πόσιμο νερό και να προσαρμόζουν τα ωράρια εργασίας στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Στην Ιταλία, κατά τον τελευταίο μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου, επιβλήθηκε απαγόρευση εξωτερικής εργασίας τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Σύμφωνα με το ILO, τα ανώτατα όρια θερμοκρασίας για εργασία διαμορφώνονται ως εξής:
- 29-30°C για έντονη σωματική εργασία
- 30-31°C για μέτρια εργασία
- 31.5-32.5°C για ελαφριά εργασία
Επιπλέον, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι οι εργοδότες πρέπει να προστατεύουν τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των εργαζομένων τους από κάθε επαγγελματικό κίνδυνο.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Ζητήστε προσαρμογή ωραρίου ή διάλειμμα αν δουλεύετε σε συνθήκες καύσωνα.
- Ελέγξτε τη σύμβασή σας ή ρωτήστε τον εκπρόσωπο προσωπικού ή το σωματείο σας.
- Αν αισθανθείτε ότι απειλείται η υγεία σας, έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε να δουλέψετε, χωρίς συνέπειες.
Η ανάγκη για νέα νομοθεσία στην ΕΕ
Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) ζητά:
- Το δικαίωμα σε ιατρικό έλεγχο για όσους εργάζονται σε συνθήκες ακραίας ζέστης
- Το δικαίωμα άρνησης εργασίας χωρίς επιπτώσεις, όταν οι θερμοκρασίες απειλούν την υγεία των εργαζομένων
Η κλιματική κρίση φέρνει ολοένα και πιο συχνούς καύσωνες. Είναι ζωτικής σημασίας οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και να απαιτούν συνθήκες που διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια τους.
Αν δεν είστε σίγουροι για τα δικαιώματά σας κατά τη διάρκεια καύσωνα, συμβουλευτείτε το σωματείο σας ή ζητήστε διευκρινίσεις από τον εργοδότη σας.
Με πληροφορίες από το EuroNews
Διαβάστε επίσης:
Σύλληψη πέντε Ελληνοκυπρίων στα Κατεχόμενα (Τρίκωμο) για Κατασκοπεία – Κλιμακώνεται η Ένταση
Οικονομικές σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ: Πώς επηρεάζεται το εμπόριο από την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Ωρολογιακή βόμβα στη Μέση Ανατολή – Ισραήλ, Συρία και Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης