Σε επίσημη δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει επίσημα το Παλαιστινιακό κράτος τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Πρόκειται για μια ιστορική και καθοριστική απόφαση που επηρεάζει βαθιά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Η ειρήνη είναι δυνατή» – Το μήνυμα του Μακρόν

Μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε:
«Σύμφωνα με τη μακρόχρονη δέσμευση της Γαλλίας για δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αποφάσισα ότι η Γαλλία θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Στην ίδια ανακοίνωση, τόνισε ότι στόχος της απόφασης είναι να ενισχυθούν οι προοπτικές για ειρηνική συνύπαρξη και να υποστηριχθεί η λύση των δύο κρατών. Παράλληλα, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, επιστροφή όλων των ομήρων, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια μεγάλης κλίμακας προς τον άμαχο πληθυσμό.

Γαλλία: Η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη

Με την κίνηση αυτή, η Γαλλία γίνεται η πρώτη ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα που αναγνωρίζει επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, ενισχύοντας την παγκόσμια πίεση προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης. Ήδη 140 χώρες, ανάμεσά τους και περισσότερες από δώδεκα ευρωπαϊκές, έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος.

Η παγκόσμια αγανάκτηση για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, με καταγγελίες για λιμό και χιλιάδες νεκρούς από την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση από τον Οκτώβριο του 2023, αποτέλεσε βασικό πλαίσιο πίσω από την ανακοίνωση.

Αντιδράσεις και διεθνές περιβάλλον

Η ανακοίνωση της Γαλλίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονταν στο Κατάρ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Χαμάς για έλλειψη «καλής πίστης».

Ταυτόχρονα, πάνω από 100 διεθνείς οργανώσεις – μεταξύ των οποίων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Amnesty International και η Oxfam – προειδοποιούν ότι η πείνα στη Γάζα έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα.

Η εσωτερική πολιτική διάσταση στη Γαλλία

Η Γαλλία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ευρώπη, αλλά και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της δυτικής Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την απόφαση ιδιαίτερα ευαίσθητη πολιτικά στο εσωτερικό της χώρας.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών, Γκιντεόν Σαάρ, απάντησε στην ανακοίνωση χαρακτηρίζοντάς την «γελοία και μη σοβαρή», προσθέτοντας πως «ένα παλαιστινιακό κράτος θα είναι ένα κράτος της Χαμάς».

Επόμενα βήματα

Η απόφαση της Γαλλίας αναμένεται να επιταχύνει τις διεθνείς πιέσεις για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και επανεκκίνηση των ειρηνευτικών διαδικασιών. Το βλέμμα πλέον στρέφεται προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, όπου η αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τη Γαλλία θα πάρει επίσημη μορφή.

Η ενέργεια αυτή, αν και συμβολική, ενδέχεται να έχει βαθιές γεωπολιτικές συνέπειες και να προκαλέσει νέες ισορροπίες στον ήδη τεταμένο χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Διαβάστε επίσης:

TALAY: Το νέο τουρκικό UAV που οι Τούρκοι λένε πως κάνει τους εχθρούς να… ιδρώνουν

Ατζέντα 2030: Οι ριζικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις και το νέο μισθολόγιο οπλιτών από το 2026

Αφού η Τουρκία τα πάει τέλεια με το KAAN, τα Bayraktar Kızılelma και τα Bayratkar γιατί παρακαλάει για Eurofighter και F-35;