Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – Ένας ομοσπονδιακός δικαστής δήλωσε την Τετάρτη ότι η απέλαση μεταναστών στη Λιβύη ή στη Σαουδική Αραβία, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι, θα παραβίαζε την προηγούμενη απόφασή του, εάν δεν είχαν λάβει γραπτή ειδοποίηση και την ευκαιρία να αντιτεθούν πριν από την απέλαση. Αυτό προκύπτει από νέα δικαστική υποβολή, η οποία προέκυψε μετά από έκτακτη κίνηση ομάδων υπεράσπισης μεταναστών για να αποκλειστεί η απέλαση στη Λιβύη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας αξιωματούχος της προηγούμενης κυβέρνησης Τραμπ ανέφερε στο CNN ότι η κυβέρνηση προχωρά σε σχέδια μεταφοράς ανεπιθύμητων μεταναστών στη Λιβύη με στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πότε θα απογειωθεί η πτήση και εάν άλλες ομάδες μεταναστών θα σταλούν στο μέλλον σε αυτή τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε συνεχή εμφύλιο πόλεμο.
Τα συστήματα παρακολούθησης πτήσεων έδειξαν ότι ένα αεροσκάφος US Air Force C-17 έχει προγραμματίσει πτήση από το Kelly Field στο Σαν Αντόνιο προς το αεροδρόμιο της Μισράτα στη Λιβύη. Τα τελευταία μήνες, οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αυτό το μεγάλο αεροσκάφος για τη μεταφορά μεταναστών.
Ο δικαστής Brian Murphy (Μπράιαν Μέρφυ) είχε μπλοκάρει προσωρινά τον προηγούμενο μήνα την απέλαση ανθρώπων σε χώρες εκτός από αυτές καταγωγής τους χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Την Τετάρτη, επεσήμανε ότι οποιαδήποτε απέλαση στη Λιβύη ή τη Σαουδική Αραβία θα παραβίαζε την εντολή του.
«Η τροποποίηση της 30ης Απριλίου 2025 στην προσωρινή διαταγή διευκρινίζει ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν μπορεί να παρακάμψει αυτή την απόφαση μεταβιβάζοντας τον έλεγχο των μεταναστών ή τις αρμοδιότητές του σε άλλες υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Άμυνας», έγραψε ο Μπράιαν Μέρφυ.
Οι ομάδες υπεράσπισης των μεταναστών ζήτησαν από το δικαστήριο να εκδώσει άμεση διαταγή για την αναστολή πτήσεων προς τη Λιβύη ή οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από αυτή καταγωγής τους. Επίσης, ζήτησαν την επιστροφή όσων έχουν ήδη απελαθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σύμφωνα με έναν δικηγόρο που αναφέρεται στα έγγραφα, η Υπηρεσία Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) ενημέρωσε προφορικά έναν Φιλιππινέζο πελάτη του, ο οποίος έχει τελεσίδικη απόφαση απέλασης, ότι θα απελαθεί στη Λιβύη. Ωστόσο, δεν του δόθηκε ποτέ γραπτή ειδοποίηση.
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχέδια πτήσης, ενώ το CNN ανέφερε ότι η κυβέρνηση επικοινωνούσε με τη Λιβύη για να δεχτεί μετανάστες από τις ΗΠΑ. Από την πλευρά της, η Λιβύη αρνήθηκε κάθε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές σχετικά με απελάσεις.
Η απόφαση να σταλούν μετανάστες στη Λιβύη, μια χώρα που έχει επικριθεί από τον ΟΗΕ για τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, αποτελεί κλιμάκωση της πολιτικής απελάσεων, η οποία έχει προκαλέσει πολιτικές και νομικές αντιδράσεις.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Δεν γνωρίζω, ρωτήστε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας».
Ταυτόχρονα, η Υπηρεσία Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει εκδώσει επίπεδο 4 ταξιδιωτική συμβουλή για τη Λιβύη, προειδοποιώντας για ένοπλες συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις και απαγωγές.
Συνομιλίες για την αποστολή μεταναστών σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Ρουάντα, συνεχίζονται, αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα σχέδια για άμεσες πτήσεις, σύμφωνα με πηγές.
Διαβάστε επίσης:
Το παραδέχονται στην Τουρκία! «Στρατηγική υπεροχής η Ελλάδα στον αέρα με F-35»
Ερωτήματα για Rafale και υπαινιγμοί για κινεζικούς πυραύλους στο πεδίο
BlueWhale: Ξεκίνησε η συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ κάτω από τη θάλασσα