Σε νέα ρηματική διακοίνωση προς τον ΟΗΕ, η Λιβύη προχώρησε στην κατάθεση επίσημου χάρτη υφαλοκρηπίδας, ο οποίος εκτείνεται έως την Κρήτη, αμφισβητώντας ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Αιγύπτου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η εν λόγω διακοίνωση κατατέθηκε στις 27 Μαΐου 2025 και δημοσιοποιήθηκε ως επίσημο έγγραφο την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των ενεργειών της Λιβύης να ενισχύσει τη θέση της στον θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και το Διεθνές Δίκαιο

Η Λιβύη υποστηρίζει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, όπως προβλέπεται από το άρθρο 102 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την επίσημη λιβυκή θέση, ούτε η Ελλάδα ούτε η Αίγυπτος έχουν δικαιώματα στις περιοχές που οριοθετήθηκαν ανάμεσα στη Λιβύη και την Τουρκία.

Παράλληλα, η Λιβύη χαρακτηρίζει άκυρη και ανυπόστατη τη Συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου του 2020 για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ισχυριζόμενη ότι παραβιάζει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικότερα την αρχή της δικαιοσύνης.

Κατηγορίες κατά της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες και ΑΟΖ

Η Λιβύη κατηγορεί την Ελλάδα ότι προχωρά σε μονομερείς ενέργειες με έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην περιοχή νότια της Κρήτης, επικαλούμενη ότι αυτό συνιστά παραβίαση της λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, αναφέρει πως το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο (MSP) της Ελλάδας, που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 16 Απριλίου 2025, παραβιάζει τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Η διακοίνωση περιλαμβάνει και αναφορά στην μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο Πέλαγος, πράξη που σύμφωνα με τη Λιβύη, αντιβαίνει στις αρχές του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και παραβιάζει τη λιβυκή υφαλοκρηπίδα.

Η Αντίδραση της Ελλάδας και των Διπλωματικών Πηγών

Σε απάντηση, διπλωματικές πηγές από την Ελλάδα τονίζουν ότι η Ρηματική Διακοίνωση της Λιβύης δεν έχει έννομα αποτελέσματα, καθώς εκφράζει απλώς τις πάγιες θέσεις της χώρας, οι οποίες έχουν ήδη απαντηθεί κατάλληλα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Όπως επισημαίνουν, το διεθνές δίκαιο δεν καθορίζεται από μονομερείς διακοινώσεις, αλλά από διακρατικές συμφωνίες και δικαστικές αποφάσεις, βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κινείται στον δρόμο της διπλωματίας, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στηρίζοντας τις περιφερειακές συμμαχίες που ενισχύουν τη θέση της στην περιοχή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διατύπωσε ξεκάθαρα τις θέσεις της χώρας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη.


Η κίνηση της Λιβύης να καταθέσει στον ΟΗΕ νέο χάρτη υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη, επαναφέρει στην επιφάνεια τις έντονες γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και στις ισχυρές συμμαχίες της, παραμένει σταθερή στη διεκδίκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, απορρίπτοντας τις μονομερείς διεκδικήσεις και τις ανυπόστατες νομικές αιτιάσεις.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από την Καθημερινή και το ΣΚΑΪ

Διαβάστε επίσης:

Η Τουρκία τραβάει το σχοινί στο Αιγαίο: Αντιδράσεις για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τα θαλάσσια πάρκα

ΗΠΑ: Το τέλος στο εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα – Αμηχανία στην Τουρκία

Οι φρεγάτες και τα Rafale και οι δυνατότητες στρατηγικής απάντησης από την Κρήτη έως την Κύπρο και από το Αιγαίο έως την Ανατολική Μεσόγειο