Η πρόσφατη σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη ανέδειξε την αντίθεση σημαντικών αραβικών χωρών στην προσπάθεια της Τουρκίας να προωθήσει πολιτικές θέσεις που αφορούν την Κύπρο και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, καθώς και τους μουσουλμάνους των Δωδεκανήσων.

Οι αντιπροσωπείες χωρών όπως η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Μπαχρέιν εξέφρασαν επίσημες επιφυλάξεις, θέτοντας φρένο στα τουρκικά ψηφίσματα που στοχεύουν στην εργαλειοποίηση του OIC για πολιτικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οι ύποπτες παράγραφοι στην Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι αντιπροσωπείες των παραπάνω χωρών εξέφρασαν ενστάσεις κυρίως στις παραγράφους 24 και 25 της Διακήρυξης της Κωνσταντινούπολης, που αφορούν τη στήριξη των Τουρκοκυπρίων και την προστασία της «τουρκικής» μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τους μουσουλμάνους στα Δωδεκάνησα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 24 υπογραμμίζει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό ζήτημα, υποστηρίζοντας τα «εγγενή δικαιώματα» των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων και ζητώντας την άρση της «άδικης απομόνωσης» τους. Η παράγραφος 25 εστιάζει στην αναγνώριση και στήριξη των «τουρκικών» δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης και των Δωδεκανήσων, με ιδιαίτερη έμφαση στον σεβασμό των θρησκευτικών και πολιτιστικών ελευθεριών τους.

Το Ψήφισμα Αρ. 3/51 που αφορά την Ελλάδα

Ωστόσο, η προσπάθεια της Τουρκίας να περάσει αυτά τα ψηφίσματα συνάντησε την ξεκάθαρη αντίδραση των αραβικών χωρών, οι οποίες επιφυλάχθηκαν ως προς την αλήθεια και το δίκαιο των τουρκικών ισχυρισμών. Ιδιαίτερα το Ψήφισμα Αρ. 3/51, που αφορά τη «τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη», θεωρήθηκε παραπλανητικό και υπερβολικά επικριτικό για την Ελλάδα. Στο ψήφισμα αυτό, η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας, και να αναγνωρίσει επίσημα τους εκλεγμένους Μουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Το ψήφισμα επίσης αμφισβητεί τη νομιμότητα του διορισμού των 240 ιμάμηδων στην Ελλάδα και ζητά από τον Οργανισμό να κινηθεί προς διερεύνηση και αναφορά των σχετικών θεμάτων στη μελλοντική σύνοδο του OIC. Τα αιτήματα αυτά αντικρούστηκαν από χώρες που βλέπουν στην τουρκική προσπάθεια μια κίνηση εργαλειοποίησης της θρησκευτικής μειονότητας για γεωπολιτικά οφέλη, κάτι που υπονομεύει τις καλές σχέσεις μεταξύ των αραβικών χωρών, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Κύπρος στο κάδρο και οι Τουρκοκύπριοι από την πίσω πόρτα

Παράλληλα, το ψήφισμα για την Κύπρο καλεί τη διεθνή κοινότητα και τα κράτη-μέλη του OIC να τερματίσουν την «απομόνωση των Μουσουλμάνων Τουρκοκυπρίων» και να ενισχύσουν την πολιτική και υλική αλληλεγγύη προς αυτούς. Προτείνει ακόμα την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών με το ψευδοκράτος και την ανάπτυξη πολιτιστικών και αθλητικών σχέσεων. Ζητά επίσης την υποστήριξη της παρουσίας των Τουρκοκυπρίων σε διεθνή φόρα σχετικά με το Κυπριακό, βασιζόμενη στην ισότητα των δύο κοινοτήτων.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της Αθήνας και της Λευκωσίας να διαφυλάξουν την εθνική τους κυριαρχία και τα συμφέροντά τους, μέσα από εντατική διπλωματική εργασία ώστε οι φιλικές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες να κατανοήσουν και να απορρίψουν τις τουρκικές μεθοδεύσεις. Η Ελλάδα και η Κύπρος επιδιώκουν να αποτρέψουν την εργαλειοποίηση του OIC από την Τουρκία, που υπονομεύει τις καλές σχέσεις των αραβικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και τις διμερείς σχέσεις που έχουν αναπτύξει.

Η σημαντική στάση των πέντε αραβικών κρατών στην Κωνσταντινούπολη καταδεικνύει την αποδοκιμασία προς την προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τον OIC για γεωπολιτικά οφέλη και επιβεβαιώνει τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή. Επιπλέον, αποδεικνύει τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι διπλωματικές συμμαχίες στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιμονή της Τουρκίας να προωθεί τέτοια ψηφίσματα, παρά τις αντιδράσεις, αποτυπώνει το επίμονο ενδιαφέρον της για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν το Κυπριακό και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης με όρους που συχνά βρίσκονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες. Η σαφής όμως στάση των αραβικών χωρών στον OIC, που ουσιαστικά εμποδίζει την τουρκική πολιτική, σηματοδοτεί μια σημαντική διπλωματική νίκη για Ελλάδα και Κύπρο και επιβεβαιώνει τη θέση τους στον διεθνή χώρο.

Αυτό το γεγονός αναδεικνύει την ανάγκη για συνεχή και συντονισμένη διπλωματική δράση σε πολυμερή φόρα όπως ο OIC, προκειμένου να αποτραπούν προσπάθειες γεωπολιτικής εκμετάλλευσης θρησκευτικών και εθνοτικών θεμάτων, και να διαφυλαχθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και οι καλές διεθνείς σχέσεις στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΠΗΓΗ: Protothema.GR

Διαβάστε επίσης:

Οι νέοι πύραυλοι των Rafale και η… δικαιολογημένη ανησυχία της Τουρκίας\

Ελλάδα-Λιβύη: Πολεμικά πλοία για τη μετανάστευση ή επίδειξη ισχύος; Τα μηνύματα πίσω από την κίνηση της Αθήνας

Σύλληψη 26χρονου Αζέρου στην Κρήτη για κατασκοπεία: Είχε 5.000 φωτογραφίες από τη βάση της Σούδας