Η Συρία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο, σηματοδοτώντας μια σημαντική πολιτική καμπή για τη χώρα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Μοχάμαντ Τάχα αλ-Άχμαντ, πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA ότι η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 20 Σεπτεμβρίου.

Μετάβαση εξουσίας και νέες πολιτικές δομές

Οι επερχόμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες που διεξάγονται υπό τη νέα ηγεσία, μετά την αστραπιαία αντεπίθεση των ανταρτών τον Δεκέμβριο, η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αλ-Άχμαντ, το ένα τρίτο των 210 εδρών της Λαϊκής Συνέλευσης θα οριστεί από τον μεταβατικό πρόεδρο Αχμάντ αλ-Σαράα, ενώ οι υπόλοιπες θα αναδειχθούν μέσω εκλογικής διαδικασίας.

Εκλογικά κολέγια στις επαρχίες

Ο Χασάν αλ-Νταγκίμ, μέλος της εκλογικής επιτροπής, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο Erem News ότι θα δημιουργηθούν εκλογικά κολέγια σε κάθε επαρχία της Συρίας. Αυτά τα σώματα θα είναι υπεύθυνα για την εκλογή των βουλευτών, στο πλαίσιο της προσπάθειας για διαφανείς και αποκεντρωμένες εκλογές.

Προσωρινό σύνταγμα και μεταβατικό κοινοβούλιο

Η Συρία λειτουργεί πλέον υπό ένα προσωρινό σύνταγμα, που υπεγράφη τον Μάρτιο από τον αλ-Σαράα. Το σύνταγμα αυτό προβλέπει τη σύσταση μιας Λαϊκής Επιτροπής που θα λειτουργήσει ως μεταβατικό κοινοβούλιο, έως ότου εγκριθεί ένα μόνιμο σύνταγμα και πραγματοποιηθούν γενικές εκλογές. Η διαδικασία αυτή ενδέχεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια, δεδομένων των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών.

Εσωτερικές εντάσεις και διεθνείς παρεμβάσεις

Η προκήρυξη εκλογών έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εσωτερικών εντάσεων. Πρόσφατες συγκρούσεις στην επαρχία Σουγουέιντα οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων πολιτών και απείλησαν να αποσταθεροποιήσουν τη μεταπολεμική μετάβαση της χώρας. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν ύστερα από αντεκδικήσεις απαγωγών ανάμεσα σε ένοπλες φατρίες των Βεδουίνων και μαχητές της θρησκευτικής μειονότητας των Δρούζων.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις επενέβησαν με στόχο να σταματήσουν τη βία, ωστόσο σύμφωνα με αναφορές τάχθηκαν υπέρ των φατριών. Μάλιστα, υπάρχουν καταγγελίες για εκτελέσεις Δρούζων αμάχων, καθώς και λεηλασίες και εμπρησμούς κατοικιών.

Ισραηλινά πλήγματα υπέρ της μειονότητας Δρούζων

Η κατάσταση κλιμακώθηκε περαιτέρω όταν το Ισραήλ προχώρησε σε αεροπορικά πλήγματα κατά κυβερνητικών στόχων, συμπεριλαμβανομένου και του Υπουργείου Άμυνας. Όπως ανακοινώθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, η επέμβαση είχε ως στόχο την προστασία της μειονότητας των Δρούζων, ενισχύοντας την εικόνα διεθνούς εμπλοκής στην εύθραυστη συριακή ισορροπία.

Η επόμενη μέρα για τη Συρία

Η ανακοίνωση των βουλευτικών εκλογών στη Συρία αποτελεί ένα κρίσιμο βήμα προς την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση των θεσμών της χώρας. Ωστόσο, οι έντονες εσωτερικές διαιρέσεις και οι εξωτερικές παρεμβάσεις δείχνουν ότι η πορεία προς μια δημοκρατική μετάβαση παραμένει γεμάτη προκλήσεις.

Η διεθνής κοινότητα αναμένει να δει εάν οι εκλογές θα μπορέσουν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ειρηνική και βιώσιμη πολιτική λύση, ή αν θα επιτείνουν τις διαιρέσεις και τις συγκρούσεις σε μια ήδη κατακερματισμένη κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης:

FREMM EVO: Η Ιταλία εγκαινιάζει τις φρεγάτες του μέλλοντος – Ποια είναι η απάντηση για το ΠΝ;

Πυρκαγιές στη Μεσόγειο: Οι δορυφορικές εικόνες της NASA αποκαλύπτουν εστίες σε Ελλάδα, Ισπανία & Κύπρο

Eurofighter στην Τουρκία: Η απόφαση της Γερμανίας προκαλεί αντιδράσεις από Ελλάδα και Ισραήλ