Οι Τουρκοκύπριοι μέσω επιστολής προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ζητούν την παραπομπή της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας την για εθνοκάθαρση και παραβίαση της δημογραφικής δομής στα κατεχόμενα. Παράλληλα, απαιτούν απογραφή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, διεθνή πίεση και αμφισβήτηση των «στημένων» εκλογών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Σε μια εξέλιξη με σοβαρές διεθνείς και πολιτικές προεκτάσεις, Τουρκοκύπριοι πολίτες, μέσω του Κινήματος Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη, καταγγέλλουν επίσημα την Άγκυρα για εθνοκάθαρση και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου στα κατεχόμενα. Με επιστολή έξι σημείων που επέδωσαν στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητούν την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης και την άμεση διεθνή κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του συστηματικού εποικισμού.
Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται λίγες ημέρες πριν την άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, αποκτώντας ιδιαίτερο βάρος καθώς αμφισβητεί ευθέως τη ρητορική της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και αναδεικνύει τη δημογραφική αλλοίωση ως το κύριο εμπόδιο στην επίλυση του προβλήματος.
Οι Κατηγορίες των Τουρκοκυπρίων κατά της Άγκυρας
Σύμφωνα με την επιστολή, η Τουρκία κατηγορείται ότι:
- Έχει υπερβεί τις εγγυητικές της ευθύνες, όπως προβλέπονταν κατά την επέμβασή της το 1974.
- Έχει διαπράξει εθνοκάθαρση στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
- Έχει λεηλατήσει τις ελληνοκυπριακές περιουσίες και έχει παραβιάσει τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949, μεταφέροντας πληθυσμούς και αλλοιώνοντας τη δημογραφική δομή.
- Έχει εγκαθιδρύσει ένα πολιτικό καθεστώς-μαριονέτα στα κατεχόμενα, πιστό στην Άγκυρα.
Το Αίτημα για Απογραφή Πληθυσμού από τον ΟΗΕ
Ένα από τα βασικά αιτήματα είναι η διεξαγωγή απογραφής πληθυσμού υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποτυπωθεί:
- Ο ακριβής αριθμός των Τουρκοκυπρίων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
- Η ταυτότητα και το μέγεθος των παράνομων εποίκων που έχει εγκαταστήσει η Τουρκία.
Η απογραφή αυτή χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη για την προστασία της δημογραφικής ακεραιότητας της Κύπρου και τη διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης λύσης.
Η Αμφισβήτηση των «Εκλογών» και το Ζήτημα της Κυριαρχίας
Οι Τουρκοκύπριοι τονίζουν πως οι εκλογικές διαδικασίες στο ψευδοκράτος είναι ουσιαστικά χειραγωγούμενες από την Άγκυρα, με αποτέλεσμα να σφετερίζεται η πολιτική βούληση των γηγενών Τουρκοκυπρίων.
Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι:
«Το αποτέλεσμα των εκλογών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν εκφράζει τη γνήσια βούληση των Τουρκοκυπρίων αλλά της Τουρκίας.»
Ζητούν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη:
- Να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των εκλογών στα κατεχόμενα.
- Να ζητήσει τη διεξαγωγή ελεύθερων και αδιάβλητων εκλογών υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ.
- Να κινητοποιηθεί διεθνώς για τον τερματισμό της αποσχιστικής πολιτικής της Τουρκίας.
Τα Πέντε Κεντρικά Αιτήματα των Τουρκοκυπρίων
- Προσφυγή στη Χάγη για τη μεταφορά πληθυσμού και τη δημογραφική αλλοίωση.
- Απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από διεθνείς παρατηρητές.
- Καταγγελία του συστηματικού εποικισμού από την Τουρκία.
- Διεθνής πίεση για ελεύθερες εκλογές στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
- Αμφισβήτηση της νομιμότητας των εκλογών στο ψευδοκράτος και προστασία της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία των Τουρκοκυπρίων προσδίδει μια νέα διάσταση στο Κυπριακό, ενισχύοντας τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανάγκη διεθνούς εμπλοκής και προστασίας της δημογραφικής και πολιτικής ακεραιότητας του νησιού. Παράλληλα, ασκεί σημαντική πίεση στον ΟΗΕ και στην ΕΕ να επανεξετάσουν τον ρόλο της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.
Η προσφυγή στη Χάγη και η διεκδίκηση διεθνούς απογραφής συνιστούν ενέργειες με στόχο την ανάδειξη του διεθνούς χαρακτήρα του Κυπριακού ζητήματος και την αντιμετώπιση της παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της παράνομης αλλαγής πληθυσμιακής σύνθεσης.
Το αίτημα των Τουρκοκυπρίων προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αποτελεί, ίσως, την πιο ισχυρή εσωτερική αμφισβήτηση της τουρκικής πολιτικής στο νησί και ενισχύει το αίτημα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Διαβάστε επίσης:
Μειώστε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 40% με Αυτή την καθημερινή συνήθεια
Συχνές Ερωτήσεις για το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη (ή Cypriots for Peace and Solidarity)
Τι είναι το Κίνημα Κυπρίων για Ειρήνη και Αλληλεγγύη;
Είναι μια πρωτοβουλία κυρίως Τουρκοκυπρίων πολιτών, ακαδημαϊκών, νομικών, διανοουμένων και ακτιβιστών, που στοχεύει στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.
Ποιοι συμμετέχουν στο Κίνημα;
Το κίνημα απαρτίζεται κυρίως από Τουρκοκύπριους, αλλά στηρίζει και συνεργάζεται με οργανώσεις και πολίτες και από τις δύο κοινότητες του νησιού.
Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι του Κινήματος;
• Ανάδειξη των επιπτώσεων της τουρκικής κατοχής και του δημογραφικού εποικισμού στα κατεχόμενα. • Διεθνής απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα από τον ΟΗΕ. • Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. • Αποκατάσταση της δημοκρατικής νομιμότητας στα κατεχόμενα. • Υποστήριξη της λύσης του Κυπριακού βάσει διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Γιατί ιδρύθηκε το Κίνημα;
Ιδρύθηκε ως αντίδραση στην πολιτική της Τουρκίας στα κατεχόμενα, την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και την επιβολή πολιτικών που αλλοιώνουν το δημογραφικό χαρακτήρα της κοινότητας.
Ποια είναι η θέση του Κινήματος για τη λύση του Κυπριακού;
Υποστηρίζει τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως ορίζεται από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με στόχο μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρο.
Ποιες ενέργειες έχει αναλάβει πρόσφατα;
• Επίδοση επιστολής στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με έξι αιτήματα για διεθνή κινητοποίηση. • Δημόσιες καταγγελίες για δημογραφική αλλοίωση και εθνοκάθαρση. • Εκκλήσεις για διεθνή παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών στα κατεχόμενα.
Τι ζητά το Κίνημα από τη διεθνή κοινότητα;
• Παρέμβαση ΟΗΕ και ΕΕ για απογραφή πληθυσμού. • Στήριξη για ανεξάρτητο και διαφανή εκλογικό μηχανισμό στα κατεχόμενα. • Καταγγελία της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ποια είναι η σημασία του Κινήματος;
Αποτελεί σπάνια φωνή Τουρκοκυπρίων που εναντιώνονται ανοικτά στην τουρκική πολιτική στα κατεχόμενα και προωθούν την ειρήνη, τη συμφιλίωση και τη δικαιοσύνη για όλους τους Κυπρίους.
Πώς μπορεί κάποιος να το υποστηρίξει;
Μπορεί να στηρίξει μέσω δημόσιας υποστήριξης, συμμετοχής σε δράσεις, αλλά και πίεσης προς διεθνείς οργανισμούς για να αναλάβουν ενεργό ρόλο στις διεκδικήσεις του Κινήματος.