Σε κάθε μεγάλο αμερικανικό κι όχι μόνο, αθλητικό γεγονός , όπως το Super Bowl, η έναρξη σηματοδοτείται από έναν εθνικό ύμνο και την κορύφωση της στιγμής με ένα flyover: τα στρατιωτικά μαχητικά διασχίζουν τον ουρανό σε απόλυτο συγχρονισμό. Το κοινό παραληρεί, οι κάμερες απαθανατίζουν την εντυπωσιακή στιγμή και οι τηλεθεατές νιώθουν την ισχύ ενός έθνους που βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Αυτό που αγνοούν πολλοί είναι ότι αυτό το μοναδικό θέαμα δεν κοστίζει ούτε ένα επιπλέον δολάριο στον αμερικανικό φορολογούμενο.

Τα Flyovers είναι εκπαιδευτικές αποστολές

Παρά τις κατά καιρούς αντιδράσεις που μιλούν για σπατάλη χρημάτων, το Πεντάγωνο ξεκαθαρίζει: τα flyovers είναι μέρος του ετήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος των πιλότων και των πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι πτήσεις αυτές δεν αποτελούν επιπλέον αποστολές, αλλά εκπαιδευτικές εξόδους που έτσι κι αλλιώς πρέπει να πραγματοποιηθούν. Ο μόνος λόγος που συνδυάζονται με αθλητικά γεγονότα είναι ο συμβολισμός και η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας των ενόπλων δυνάμεων.

Ακρίβεια και συγχρονισμός: Μια άσκηση υψηλού επιπέδου

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτών των πτήσεων είναι ο απόλυτος συγχρονισμός. Για να εμφανιστούν τα μαχητικά ακριβώς στο τέλος του εθνικού ύμνου, απαιτούνται μαθηματικοί υπολογισμοί ακριβείας. Οι καιρικές συνθήκες, οι διαδρομές πτήσης, η ταχύτητα και η απόσταση από τη βάση παίζουν κρίσιμο ρόλο ώστε όλα να εκτελεστούν στην εντέλεια.

Δεν είναι ένα απλό θέαμα. Είναι προπόνηση σε πραγματικές συνθήκες, που δοκιμάζει τις ικανότητες των πιλότων σε πλοήγηση, χρονισμό και σχηματισμό.

Μια παράδοση με ρίζες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πρακτική των flyovers ξεκίνησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και καθιερώθηκε στα αμερικανικά αθλητικά γεγονότα μετά τη δεκαετία του ’50.

Σήμερα, ειδικά στο Super Bowl, έχει μετατραπεί σε παράδοση. Όμως, όπως τονίζουν οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι, δεν είναι απλά ένα σόου, αλλά εκπαίδευση με τη μέγιστη πειθαρχία και ακρίβεια.

Η σύνδεση του στρατού με τον πολιτισμό

Παρά τις φωνές που υποστηρίζουν ότι αυτά τα θεάματα στρατιωτικοποιούν τον αθλητισμό ή ενισχύουν εθνικιστικά αισθήματα, η ουσία παραμένει:

Τα flyovers δεν κοστίζουν παραπάνω χρήματα. Είναι πτήση ρουτίνας, είναι προπόνηση, είναι και για πολλούς μια συγκινητική στιγμή εθνικής υπερηφάνειας.

Αυτή η σύνδεση ανάμεσα σε στρατιωτική ετοιμότητα και πολιτιστικό γεγονός αποτυπώνει ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής ταυτότητας: το έθνος ενωμένο, το κοινό συγκινημένο, και ο ουρανός να υπενθυμίζει την ισχύ και την πειθαρχία.

Με κάθε flyover, ο ουρανός γεμίζει με τον ήχο της ισχύος, και το κοινό νιώθει τη σύνδεση με μια χώρα που διατηρεί πάντα την ετοιμότητά της ζωντανή.

ΠΗΓΗ: Sportime.GR (Πέτρος Κατερινάκης)

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος για τον ελληνικό Στόλο: Το τουρκικό drone-καμικάζι που δεν τα βλέπουν τα ραντάρ – Δεν τα πιάνουν τα αντιαεροπορικά

BrahMos: Πουλάνε σαν τρελοί οι υπερπύραυλοι της Ινδίας – Μήπως ήρθε η ώρα να τους πάρει και η Ελλάδα;

Πόσο βοήθησαν στην πραγματικότητα οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες τη Ρωσία στο μέτωπο με την Ουκρανία;