Η ιστορία της δυναστείας των Πτολεμαίων είναι γεμάτη δολοπλοκίες, εμφύλιες διαμάχες και ρωμαϊκές παρεμβάσεις. Όμως, ανάμεσα στους αδίστακτους ηγεμόνες, υπήρξε ένας που ξεχώρισε για την αντοχή, τη συγχώρεση και την αξιοπρέπεια του: ο Πτολεμαίος ΣΤ’ Φιλομήτωρ.

Η Δύσκολη Άνοδος στον Θρόνο

Ο Πτολεμαίος ΣΤ’ Φιλομήτωρ δεν ανέβηκε στον θρόνο της Αιγύπτου ως πανίσχυρος βασιλιάς, αλλά ως ένα παιδί που μεγάλωσε στη σκιά της αναρχίας. Μετά τον θάνατο της μητέρας του, Κλεοπάτρας Α’, η εξουσία πέρασε σε αυλικούς σκλάβους, οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα σε πόλεμο με τον Αντίοχο Δ’. Ο νεαρός βασιλιάς αιχμαλωτίστηκε, αλλά ο λαός της Αλεξάνδρειας δεν τον ξέχασε.

Εξορία, Επιστροφή και Συμβασιλεία

Η επανάσταση στην Αλεξάνδρεια ανάγκασε τους εισβολείς να υποχωρήσουν. Ο Πτολεμαίος Φιλομήτωρ μοιράστηκε τον θρόνο με την αδελφή του Κλεοπάτρα Β’ και τον αδελφό του Πτολεμαίο Η’ Ευεργέτη. Για λίγο, η συμβασιλεία κράτησε. Όμως οι διχασμοί δεν άργησαν να φανούν και ο Ρωμαίος απεσταλμένος Γάιος Πόπλιος Λαίνας έβαλε τέλος στις φιλοδοξίες του Αντίοχου, υπερασπιζόμενος τα αιγυπτιακά σύνορα.

Ταπεινώσεις και Ανάκτηση του Θρόνου

Ο Πτολεμαίος εξορίστηκε από την Αλεξάνδρεια και βρέθηκε φτωχός στη Ρώμη, περπατώντας ταπεινά μέχρι τη Σύγκλητο. Αυτή η κίνηση του εξασφάλισε την επάνοδό του στον θρόνο και την επιστροφή της Κύπρου. Χωρίς να επιδιώξει εκδίκηση, ο βασιλιάς ανακήρυξε αμνηστία και εδραίωσε την εξουσία του.

Πολιτικοί Γάμοι και Στρατηγικές Συμμαχίες

Για να εξισορροπήσει την εύθραυστη Ανατολή, πάντρεψε την κόρη του με τον διεκδικητή του συριακού θρόνου Αλέξανδρο Βάλα. Όταν εκείνος αποδείχθηκε ανίκανος, την πάντρεψε ξανά με τον Δημήτριο Β’, επιδιώκοντας σταθερότητα στην περιοχή. Παρά τις πιέσεις, ο Πτολεμαίος Φιλομήτωρ δεν πρόδωσε ποτέ τους Ρωμαίους, αρνούμενος να γίνει βασιλιάς της Αντιόχειας.

Ο Θάνατος ενός Αξιοπρεπούς Βασιλιά

Η τελευταία του μάχη ήρθε όταν ο Βάλας επέστρεψε με στρατό. Ο Πτολεμαίος πολέμησε σαν αληθινός Μακεδόνας στρατηγός, έφιππος και οπλισμένος. Έπεσε από το άλογό του και χτύπησε θανάσιμα στο κεφάλι. Πέντε μέρες αργότερα, άφησε την τελευταία του πνοή, με το κεφάλι του εχθρού του να του προσφέρεται ως τελευταία εικόνα.

Η Κληρονομιά του Πτολεμαίου Φιλομήτορα

Ο Πτολεμαίος ΣΤ’ Φιλομήτωρ έμεινε στην ιστορία ως ο μόνος Πτολεμαίος που τον έκλαψαν για την ψυχή του και όχι για τον θρόνο του. Ήταν ο βασιλιάς που γνώρισε ήττες, εξορίες, αλλά και νίκες, πάντα με αξιοπρέπεια και στρατηγική. Πέθανε όπως έζησε: έφιππος, με τιμή, σαν ένας παλιός Μακεδόνας.

Γιατί ο Πτολεμαίος ΣΤ’ Φιλομήτωρ Αξίζει να Μνημονεύεται Σήμερα

Η μορφή του Πτολεμαίου Φιλομήτορα διδάσκει τη σημασία της συγνώμης, της αντοχής, και της πολιτικής ευφυΐας σε περιόδους ταραχής. Η ιστορία του θυμίζει πως ακόμη και στην πιο διαιρεμένη εποχή, η αξιοπρέπεια και η ψυχραιμία είναι τα πιο ισχυρά όπλα.

ΠΗΓΗ: Sportime.GR

Διαβάστε επίσης:

Λιβύη – ΟΗΕ: Νέος χάρτης υφαλοκρηπίδας έως την Κρήτη και απόρριψη της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ

Μάικ Πενς: Ήρθε η ώρα για τη δημοσιοποίηση των φακέλων Έπσταϊν – Ζητά διαφάνεια από την κυβέρνηση Τραμπ

ΗΠΑ: Το τέλος στο εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου αλλάζει τα δεδομένα – Αμηχανία στην Τουρκία