Η Κίνα εισήγαγε περίπου 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού από όλο τον κόσμο τους πρώτους 4 μήνες του 2023. Από αυτά, η Ρωσία προμήθευσε μόνο 30.000. τόνους – το 0,5%. Οι ανακοινώσεις ήταν τελείως διαφορετικές, αλλά οι Κινέζοι έχουν τη δική τους εξήγηση για αυτό το θέμα.
Ο ασιατικός γίγαντας βρίσκεται σε καλό δρόμο να γίνει ο μεγαλύτερος αγοραστής βασικών τροφίμων αυτή την εποχή. Η Ρωσία επρόκειτο να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων. Τον Φεβρουάριο του 2022, οι αρχές του Πεκίνου δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν τις εισαγωγές από όλα τα μέρη της Ρωσίας. Θεωρήθηκε ευρέως ότι αυτό θα αποδυνάμωνε σημαντικά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση.
Ωστόσο, το εμπόριο τελικά παρεμποδίστηκε από μια μυριάδα ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των φυτοϋγειονομικών κανονισμών και των προκλήσεων στις μεταφορές. Οι φυτοϋγειονομικοί κανονισμοί δεν είναι τίποτα άλλο από έγγραφα που επιβεβαιώνουν την υγειονομική κατάσταση φυτών, φυτικών προϊόντων ή αντικειμένων που εξάγονται ή επανεξάγονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας Ντμίτρι Πατρούσεφ, το μέλλον των προμηθειών σιταριού και κρέατος θα συζητηθεί πολύ όταν ρωσικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτερα στελέχη παρευρεθούν σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κίνα στα τέλη Μαΐου.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg , η Κίνα αγοράζει πολύ σιτάρι. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συνολικές εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από 60%, φτάνοντας συνολικά τους περίπου 6 εκατομμύρια τόνους.
Ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού επρόκειτο να είναι η Ρωσία, η οποία από τον Ιανουάριο έως το τέλος Απριλίου παρέδωσε μόνο 30.000 τόνους, που είναι το 0,5 τοις εκατό του συνόλου των εισαγωγών της Κίνας . Το 60 τοις εκατό, εισάγονται από την Αυστραλία. Σίγουρα λιγότερο από τον Καναδά (18,7%) ή τις Ηνωμένες Πολιτείες (7,9%).
Σιτάρι κάτω, άλλα προϊόντα επάνω
Το σιτάρι αποτελεί εξαίρεση στο «ξεφάντωμα αγορών» της Κίνας από τη Ρωσία. Οι αγορές ενέργειας και αλουμινίου του Πεκίνου αυξήθηκαν καθώς οι ευρωπαϊκές κυρώσεις διέκοψαν τις προμήθειες στη Δύση.
Η συνεργασία λειτουργεί και αντίστροφα. Τον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2023, οι παραδόσεις κινεζικών προϊόντων στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο σε ετήσια βάση. Αυτό ήταν σε βάρος του εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο μειώθηκε περισσότερο από 17 τοις εκατό.