Αρχική » Διεθνή

Τα απολιθώματα 300.000 της Γερμανίας, ανήκουν σε τρία άτομα αλλά όχι Neanderthal

Νέες έρευνες έρχονται στην επιφάνεια και ο άνθρωπος των Πετραλώνων φαίνεται νεότερος του Γερμανικού. Οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης!

Βαγγέλης Λάσκαρης Featured Διεθνή
Στην Κάτω Σαξονία ανακαλύφθηκαν ίχνη ανθρώπου, τα οποία υποτίθεται ότι είναι περίπου 300.000 ετών

Απολιθώματα 300.000 ετών από ανθρώπινα ίχνη, ανακαλύφθηκαν στη Γερμανία. Πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα αυτού του τύπου που ανακαλύφθηκε και πιθανότατα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Στην Κάτω Σαξονία ανακαλύφθηκαν ίχνη ανθρώπου, τα οποία υποτίθεται ότι είναι περίπου 300.000 ετών. Όπως μπορούμε να διαβάσουμε στον ιστότοπο Interesting Engineering, είναι ίσως το παλαιότερο εύρημα αυτού του τύπου στην Ευρώπη. Έρχεται σε παράθεση με τα ευρήματα στην Ελλάδα, τον άνθρωπο των Πετραλώνων.

Τα ίχνη που βρέθηκαν δεν ανήκουν στον Homo sapiens. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα άφησε το εξαφανισμένο είδος Homo heidelbergensis. Ο άνθρωπος της Χαϊδελβέργης έζησε στη Γη πριν από 300.000 και 600.000 χρόνια. πριν από χρόνια, δηλαδή πριν από τους Νεάντερταλ και σε κάποιο βαθμό παράλληλα με το είδος Homo erectus. Οι ανασκαφές στο Σόνινγκεν ανακάλυψαν επίσης ίχνη άλλων θηλαστικών, πιθανώς προϊστορικών ελεφάντων και ρινόκερων.

«Για πρώτη φορά, πραγματοποιήσαμε μια λεπτομερή μελέτη των κομματιών από δύο τοποθεσίες στο Schoningen. Αυτά τα ίχνη και οι πληροφορίες από ιζηματολογικές, αρχαιολογικές, παλαιοντολογικές και παλαιοβοτανικές αναλύσεις μας δίνουν μια εικόνα για το παλαιοπεριβάλλον και τα θηλαστικά που κάποτε ζούσαν στην περιοχή», είπε ο Δρ Flavio Altamura.

Μεταξύ των αποτυπωμάτων υπάρχουν τρία κομμάτια που αντιστοιχούν στα ίχνη των ανθρωποειδών – είναι περίπου 300.000 ετών και είναι τα παλαιότερα ανθρώπινα ίχνη που είναι γνωστά από τη Γερμανία και πιθανότατα άφησε ο Homo heidelbergensis, εξήγησε ένας υπάλληλος του Κέντρου Senckenberg για την Ανθρώπινη Εξέλιξη και Παλαιοπεριβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Tübingen.

Τα ίχνη που βρέθηκαν στη Γερμανία πιθανότατα ανήκουν σε προϊστορική οικογένεια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ίχνη τριών ανθρώπων – δύο ανήλικων και ενός ενήλικα. Λόγω της παρουσίας ανηλίκων, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτή η οικογένεια μάλλον ασχολούνταν με τη συγκέντρωση και όχι με το κυνήγι.

Ίχνη από γιγάντια θηλαστικά

Τα ίχνη ελέφαντα που ανακαλύψαμε στο Σόνινγκεν φτάνουν το εντυπωσιακό μήκος των 55 εκατοστών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, βρήκαμε επίσης θραύσματα ξύλου στις εντυπώσεις ότι τα ζώα είχαν πιέσει στο τότε ακόμα μαλακό χώμα, εξηγεί ο Δρ Jordi Serengeli, επικεφαλής των ανασκαφών στο Schoningen.

Υπάρχει επίσης ένα ίχνος ρινόκερου – Stephanorhinus kirchbergensis ή Stephanorhinus hemitoechus – που είναι το πρώτο ίχνος ενός από αυτά τα είδη του Πλειστόκαινου που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα απολιθώματα 300.000 της Γερμανίας, ανήκουν σε τρία άτομα αλλά όχι Neanderthal». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ