Ο  Τεοντόρο Ομπιάνγκ Ενγκέμα Μπασόγκο είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά στο λήμμα «δικτάτορας» είναι γραμμένο το όνομά του!

Ο Ομπιάνγκ είναι ο μακροβιότερος σύγχρονος δικτάτορας στον πλανήτη! Ανέλαβε την εξουσία στην Ισημερινή Γουϊνέα, μια μικρή χώρα με 1,5 εκατομμύρια κατοίκους στη δυτική πλευρά της Αφρικής, μετά από πραξικόπημα το 1979. Εδώ και 43 χρόνια βρίσκεται στην εξουσία, έχει φτάσει 80 ετών και δε λέει να αποχωρήσει με τίποτα.

Αλλά και να αποχωρήσει, μην ανησυχείτε, έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του ότι ο γιός του, Τεοντόρο Ενγκέμα θα αναλάβει τα ηνία. Όλα κανονισμένα!

Βεβαίως όπως πάντα σε τέτοια καθεστώτα, δεν κυριαρχούν μόνο η βία και η υπερβολή αλλά και η παράνοια. Τον Ιούλιο του 2003, το κρατικό ραδιόφωνο τον ανακήρυξε «Θεό της χώρας, που θα ασκεί μόνιμη εξουσία στους ανθρώπους και στα πράγματα»! Και συνεχίζεται η παράνοια.

«Είναι στο μόνιμη επαφή με τον Παντοδύναμο και μπορεί να αποφασίσει να σκοτώσει χωρίς να δώσει λόγο σε κανέναν, χωρίς να κληθεί να λογοδοτήσει αλλά και χωρίς να πάει στην κόλαση»!

Προφανώς «ζήλεψε» από τον προκάτοχό του, Φρανσίσκο Μασίας Ενγκέμα ο οποίος μάλιστα υπήρξε θείος του και είχε αποδώσει όλα τα παραπάνω στον εαυτό του. Ήταν «Θεός» πριν το νέο «Θεό»! Ο Μασίας είχε αξιοποιήσει τον Ομπιάνγκ μόλις αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή ως διευθυντή τις διαβόητης φυλακής Black Beach. Μιας από τις χειρότερες στον κόσμο!

Το 1979 ανέτρεψε το θείο του αλλά το 1982 αποφάσισε να πάει σε «Δημοκρατία» ιδρύοντας το «Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας», το μόνο που συμμετείχε σε εκλογές (για τέτοια πολυφωνία μιλάμε).

Αυτό συνέβη όταν ο Μασίας διέταξε τις δολοφονίες πολλών μελών της οικογένειας, μεταξύ των οποίων και του αδερφού του Ομπιάνγκ. Μετά το πραξικόπημα της 3ης Αυγούστου του 1979, ο Μασίας καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους.

Μάλιστα την εκτέλεση την έκανε μαροκινή φρουρά καθώς οι ντόπιοι στρατιώτες φοβόνταν τις υποτιθέμενες μαγικές του δυνάμεις.

Ο Ομπιάνγκ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έκανε μια νέα αρχή από το βάναυσο και κατασταλτικό καθεστώς του Μασίας. Χάρισε αμνηστία σε πολιτικούς κρατούμενους και τερμάτισε το σύστημα καταναγκαστικής εργασίας του προηγούμενου καθεστώτος. Ωστόσο, ουσιαστικά δεν έκανε καμία αναφορά στον δικό του ρόλο στις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν υπό την κυριαρχία του θείου του

Ο δικτάτορας ελέγχει μια χώρα που είναι σημαντική παραγωγός πετρελαίου, από τη δεκαετία του ’90.

Έχει κατηγορηθεί ευρέως για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Υπό την κυριαρχία του, η Ισημερινή Γουινέα συνεχίζει να έχει ένα από τα χειρότερα αρχεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.

Σε έντονη αντίθεση με την τάση προς τη δημοκρατία στο μεγαλύτερο μέρος της Αφρικής, η Ισημερινή Γουινέα είναι επί του παρόντος ένα κυρίαρχο κομματικό κράτος, στο οποίο το κόμμα του Ομπιάνγκ κατέχει σχεδόν όλη την κυβερνητική εξουσία στο έθνος και σχεδόν όλες τις έδρες στο νομοθετικό σώμα.

Το σύνταγμα παρέχει στον Ομπιάνγκ σαρωτικές εξουσίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να κυβερνά με διάταγμα, καθιστώντας ουσιαστικά την κυβέρνησή του «νόμιμη δικτατορία»

Η εξουσία του Ομπιάνγκ σταδιακά γινόταν όλο και πιο βάναυση. Σύμφωνα με εγχώριους και διεθνείς παρατηρητές, πρόκειται για ένα από τα πλέον διεφθαρμένα, καταπιεστικά και εθνοκεντρικά καθεστώτα στον κόσμο.

Η τυπική αναγνώριση κομμάτων της αντιπολίτευσης το 1992 δεν επέφερε κάτι διαφορετικό. Δεν άλλαξε τίποτα. Όλες εκτός από μια, οι έδρες της Βουλής κατέχονται από το κόμμα του Ομπιάνγκ.

Η αντιπολίτευση παρεμποδίζεται σοβαρά από την έλλειψη ελεύθερου Τύπου ως μέσου για τις απόψεις της . Δεν υπάρχουν εφημερίδες και όλα τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα είτε ανήκουν εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση είτε ελέγχονται από τους συμμάχους της!

Ο δικτάτορας ενθαρρύνει διαρκώς τη λατρεία της προσωπικότητάς του με διάφορους τρόπους.

Έχει διασφαλίσει ότι οι δημόσιες ομιλίες του θα καταλήγουν σε ευχές για τον ίδιο και όχι για το έθνος. Πολλά σημαντικά κτίρια έχουν προεδρική στοά, πολλές κωμοπόλεις έχουν ονομασίες δρόμων που παραπέμπουν στο πραξικόπημα του 1979 ενώ πολλοί άνθρωποι φορούν ρούχα με το πρόσωπό του τυπωμένο επάνω!

Ο ίδιος αναφέρεται στον εαυτό του ως El Jefe (δηλαδή «το αφεντικό») και έχει δώσει στην αφεντιά του πολλούς δημιουργικούς τίτλους.

Το 2008 0ο Αμερικανός δημοσιογράφος Πίτερ Μάας αποκάλεσε τον Ομπιάνγκ «χειρότερο δικτάτορα της Αφρικής ακόμα κι από τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε» (θα ακολουθήσει «αφιέρωμα» και στη δική του αφεντιά). Ο ίδιος δημοσιογράφος έκανε μια έρευνα για την άνθιση παραγωγής πετρελαίου στη χώρα το 2004 και τόνισε ότι κανείς δεν τον πλησίαζε στους δρόμους.

Τα διατάγματα του Ομπιάνγκ περιλαμβάνουν δολοφονίες από δυνάμεις ασφαλείας, απαγωγές με έγκριση της κυβέρνησης, συστηματικά βασανιστήρια κρατουμένων και κρατουμένων από τις δυνάμεις ασφαλείας, απειλητικές για τη ζωή συνθήκες σε φυλακές και εγκαταστάσεις κράτησης, ατιμωρησία, αυθαίρετη σύλληψη, κράτηση και απομόνωση!

Και βέβαια όπως κάθε δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του, έχει φτιάξει μια αμύθητη περιουσία. Η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια δολάρια, που τον καθιστούν έναν εκ των πλουσιοτέρων αρχηγών Κράτους στον πλανήτη.

Το 2003 ο Ομπιάνγκ είπε στους πολίτες ότι ένιωθε υποχρεωμένος να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του εθνικού ταμείου προκειμένου να αποτρέψει τους δημόσιους υπαλλήλους από τον πειρασμό να εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς.

Στη συνέχεια κατέθεσε περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε περισσότερους από εξήντα λογαριασμούς που ελέγχονται από τον ίδιο και την οικογένειά του στη Riggs Bank στην Ουάσιγκτον, οδηγώντας ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ να επιβάλει πρόστιμο στην τράπεζα (16 εκατομμύρια δολάρια) επειδή του επέτρεψε να το κάνει

Ξεκινώντας το 2007, ο Ομπιάνγκ και αρκετοί άλλοι ηγέτες αφρικανικών κρατών τέθηκαν υπό έρευνα για διαφθορά και δόλια χρήση κεφαλαίων. Ήταν ύποπτος ότι χρησιμοποιούσε δημόσιους πόρους για να χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επαύλεις και άλλες πολυτέλειες τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του. Ο ίδιος και ο γιος του, συγκεκριμένα, είχαν στην κατοχή του πολλά ακίνητα και αυτοκίνητα στη Γαλλία.

Αρκετές καταγγελίες υποβλήθηκαν επίσης σε αμερικανικά δικαστήρια κατά του γιου του Ομπιάνγκ.

Οι δικηγόροι τόνισαν ότι τα κεφάλαια που ιδιοποιήθηκαν από την οικογένεια του δικτάτορα ελήφθησαν αρκετά νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της Ισημερινής Γουινέας, παρόλο που αυτοί οι νόμοι ενδέχεται να μην συμφωνούν με τα διεθνή πρότυπα

Μάλιστα ο Ομπιάνγκ υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση σε γαλλικό δικαστήριο εναντίον μιας οργάνωσης που πίστευε ότι εξευτελίζει την εικόνα του λέγοντας ότι η κυβέρνησή του είχε διαπράξει τέτοιες πράξεις, αλλά η υπόθεση απορρίφθηκε.

Αρκετές διεθνείς ομάδες έχουν ζητήσει από την Ομπιάνγκ τα εξής:

-Αύξηση της δημοσιονομικής διαφάνειας και λογοδοσίας με τη δημοσίευση όλων των κρατικών εσόδων και τη διενέργεια και δημοσίευση ετήσιων ελέγχων των κρατικών λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών στο εξωτερικό, και αναγκάζοντας τους αξιωματούχους να δηλώνουν περιουσιακά στοιχεία

-Αποκάλυψη εσόδων από φυσικούς πόρους

-Μεγάλη αύξηση των δαπανών ανακούφιση της φτώχειας

-Να υπερασπιστεί τις πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα

-Να επιτρέψει στις δικαστικές πρακτικές να πληρούν τα διεθνή πρότυπα

-Να σταματήσει να παρενοχλεί και να εμποδίζει τους επικριτές του

-Να επιτρέψει σε ξένους επιθεωρητές και ομάδες να ταξιδεύουν ελεύθερα, ανεμπόδιστα και ανενόχλητα

Προς το παρόν ο δικτάτορας της Ισημερινής Γουϊνέας δεν έχει δώσει σημασία σε τίποτα από τα παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τρομετή Σεκιουριτάτε του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία

«Καρχαρίες, δελφίνια, αρουραίοι, γεράκια και σαύρες κατασκοπεύουν υπέρ του Ισραήλ»

Κιμ Ιλ Σουνγκ: Ο ιδρυτής και «αιώνιος ηγέτης» της Βόρειας Κορέας