Αρχική » Γεωστρατηγική

«Καρχαρίες, δελφίνια, αρουραίοι, γεράκια και σαύρες κατασκοπεύουν υπέρ του Ισραήλ»

Οι λεγόμενες «ζωολογικές θεωρίες συνωμοσίας» που αναπτύσσονται σε χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία

Νίκος Μπουρλάκης Εξοπλιστικά Γεωστρατηγική Διεθνή Viral
Θα μπορούσατε ποτέ να πιστέψετε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε ζώα προκειμένου να «κατατροπώσει» τους εχθρούς του;

Θα μπορούσατε ποτέ να πιστέψετε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιούσε ζώα προκειμένου να «κατατροπώσει» τους εχθρούς του;

Κι όμως αυτή η θεωρία συνωμοσίας κυκλοφορεί έντονα για το Ισραήλ και φυσικά έχει ως επίκεντρο «ισλαμικές χώρες» ή τουλάχιστον εκείνες με έντονο μουσουλμανικό στοιχείο. Υπάρχουν κάποια γεγονότα που προκαλούν ερωτηματικά για το αν πραγματικά θα μπορεί κάποιος να στοιχειοθετήσει τέτοια σενάρια.

Ζωολογικές θεωρίες συνωμοσίας που αφορούν το Ισραήλ εντοπίζονται περιστασιακά στα μέσα ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο. Αναφέρονται συχνά ως στοιχεία σιωνιστικής ή ισραηλινής συνωμοσίας!

Παραδείγματα περιλαμβάνουν τις επιθέσεις καρχαρία τον Δεκέμβριο του 2010 στην Αίγυπτο, τους ισχυρισμούς της Χεζμπολάχ ότι αιχμαλώτισε ισραηλινούς κατασκοπευτικούς αετούς αλλά και τη σύλληψη ενός γύπα στην Σαουδική Αραβία, που μετέφερε μια συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης με ισραηλινή ετικέτα!

Τα ζώα που φέρεται ότι «χρησιμοποιεί» το Ισραήλ είναι αρκετά:

Τα πουλιά (καθώς και άλλα ζώα) συχνά επισημαίνονται με συσκευές παρακολούθησης GPS ή ζώνες αναγνώρισης για να καταγράφουν τις κινήσεις τους για παρακολούθηση μετανάστευσης ζώων και παρόμοιους λόγους.

Τα ίχνη υψηλής ανάλυσης που διατίθενται από ένα σύστημα με δυνατότητα GPS μπορούν ενδεχομένως να επιτρέψουν τον αυστηρότερο έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών που μεταδίδονται στα ζώα, όπως το στέλεχος H5N1 της γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με τον Οχάντ Χατζοφέ, οικολόγο πτηνών για την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, η ιδέα ότι τα πουλιά με ετικέτα χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία είναι παράλογη. «Τα πουλιά και άλλα άγρια ζώα ανήκουν σε όλους μας και πρέπει να συνεργαστούμε», δήλωσε. «Η άγνοια προκαλεί αυτές τις ηλίθιες πεποιθήσεις ότι χρησιμοποιούνται για κατασκοπεία»!

Για παράδειγμα το Κιρκινέζι (ένα είδος γερακιού) είναι συχνός επισκέπτης στο Ισραήλ και την Τουρκία σε μια συγκεκριμένη περίοδο. Το 2013, η Χεζμπολάχ ισχυρίστηκε ότι είχε συλλάβει δύο κιρκινέζια που ήταν κατάσκοποι του Ισραήλ!

Την ίδια χρονιά οι τουρκικές αρχές στην επαρχία Ελαγίζ συνέλαβαν ένα κιρκινέζι ως «κατάσκοπο του Ισραήλ» σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του ιατρικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Firat.

Ωστόσο μετά από ενδελεχείς ιατρικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ακτινογραφιών, διαπιστώθηκε ότι το πουλί δεν έφερε ηλεκτρονικό εξοπλισμό.  Το κιρκινέζι αφέθηκε ελεύθερο και του επετράπη να συνεχίσει την πτήση του αφού απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

Ο μελισσοφάγος είναι ακόμα ένα πουλί που «κατηγορείται» για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ!

Τον Μάιο του 2012 βρέθηκε νεκρός ένας μελισσοφάγος που έφερε στο πόδι ισραηλινή ετικέτα. Χρησιμοποιήθηκε από φυσιοδίφες για παρακολούθηση αποδημητικών πτηνών και βρέθηκε κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ.

Οι κάτοικοι του χωριού ανησύχησαν ότι το πουλί μπορεί να είχε ένα μικροτσίπ από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για να κατασκοπεύσει την περιοχή και ειδοποίησαν τους τοπικούς αξιωματούχους!

Το πόρισμα από τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Γεωργίας του Γκαζιαντέπ ήταν συγκλονιστικό: «Η μύτη του πουλιού είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο ελαφριά άρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ήχο και βίντεο, κάτι που κάνει το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά ο Ακίφ Ασλανπάι.

Βεβαίως οι περισσότεροι πίστεψαν ότι πρόκειται για μια από τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που ξεφυτρώνουν υπερβολικά εύκολα στην Τουρκία.

Ο γύπας βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο ως κατάσκοπος του Ισραήλ. Αυτό συνέβη όταν αιχμαλωτίστηκε ένας γύπας σε πόλη του Σουδάν κι έγινε γνωστό ότι «ήταν εξοπλισμένος με ηλεκτρονικές συσκευές που έφεραν εβραϊκά γράμματα»!

Ο Οχάντ Χατζοφέ απάντησε και πάλι με δεικτικό τρόπο: «Δεν είμαι ειδικός στις μυστικές υπηρεσίες, αλλά τι θα μάθαινες αν έβαζες μια κάμερα σε έναν γύπα; Δεν μπορείς να το ελέγξεις. Δεν είναι drone που μπορείς να στείλεις όπου θέλεις. Ποιο το όφελος να βλέπεις έναν γύπα να τρώει το εσωτερικό μιας νεκρής καμήλας;»

Σημείωση: Ο γύπας έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τα βουνά του Ισραήλ και αποτελεί αντικείμενο ενός έργου επανεισαγωγής. Ως μέρος αυτού του έργου, οι γύπες επισημαίνονται με ραδιόφωνα και ετικέτες για να παρακολουθούν τον πληθυσμό.

Η Χεζμπολάχ ξαναχτύπησε το 2013 ισχυριζόμενη ότι συνελήφθη ένας αετός κατάσκοπος του Ισραήλ στον Λίβανο.

Ισχυρίστηκαν ότι ο αετός ήταν ένα από τα πολλά πουλιά που έστειλε το Ισραήλ για να κατασκοπεύσει και να συλλέξει πληροφορίες μέσω πομπών GPS σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ απάντησε: «Ο «κατάσκοπος» είναι ένα αρπακτικό πτηνό που ήταν μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ για αρπακτικά».

Το πουλί εκτελέστηκε ως «κατάσκοπος» και ο Ισραηλινός ορνιθολόγος, Γιοσί Λεσέμ που το παρακολουθούσε τόνισε την απογοήτευσή του: «Δυστυχώς, αυτό το πουλί έκανε το ηλίθιο λάθος να μετακομίσει στον Λίβανο. Δεν φτάνει που σκοτώνουν ανθρώπους, τώρα σκοτώνουν και πουλιά»

Τον Ιανουάριο του 2016, ένας γύπας με μια ισραηλινή ετικέτα συνελήφθη από κατοίκους ενός λιβανικού χωριού ως ύποπτος για κατασκοπεία αφού πέταξε τέσσερα χιλιόμετρα (2,5 μίλια) πέρα ​​από τα σύνορα.

Το πουλί ήταν δεμένο με σχοινί και, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας, ελέγχθηκε για συσκευές ακρόασης. Ο γύπας επαναπατρίστηκε αργότερα στο Ισραήλ από ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.

Όμως και τα ψάρια έχουν περίοπτη θέση στις θεωρίες συνωμοσίας περί κατασκοπίας για το Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο του 2010, πολλές επιθέσεις καρχαρία σημειώθηκαν στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο στο Νότιο Σινά.

Μετά τις επιθέσεις, σε μια συνέντευξη στη δημοφιλή αλλά αμφιλεγόμενη τηλεοπτική εκπομπή του Ταουφίκ Οκασά, «Egypt Today», ένας καπετάνιος Μουσταφά Ισμαήλ, που παρουσιάστηκε ως «διάσημος δύτης», ισχυρίστηκε ότι η συσκευή εντοπισμού GPS που βρέθηκε σε έναν από τους καρχαρίες ήταν στην πραγματικότητα μια «συσκευή καθοδήγησης» που φυτεύτηκε από Ισραηλινούς πράκτορες

«Δεν αποκλείεται αυτό που λέγεται για τη Μοσάντ που πέταξε τον θανατηφόρο καρχαρία στη θάλασσα για να χτυπήσει τον τουρισμό στην Αίγυπτο. Αλλά χρειάζεται χρόνο για να επιβεβαιωθεί» είχε πει αλλά πήρε τα λόγια του πίσω μετά από αυστηρή απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Στις 19 Αυγούστου του 2015 απέκτησαν ταυτότητα κατασκόπου και τα δελφίνια

Τότε από μέλη της Χαμάς συνελήφθη ένα δελφίνι που έφερε κάμερες κι εξοπλισμό. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων επεσήμανε ότι ήταν ρομπότ- δελφίνι κατασκευασμένο από το Ισραήλ που έφερε εξοπλισμό κατασκοπείας συμπεριλαμβανομένων καμερών εγγραφής»

Και συνεχίστηκε η ανταπόκριση του πρακτορείου: «Το Ισραήλ έχει στρατολογήσει ένα υδάτινο κατοικίδιο, το δελφίνι, γνωστό για τη φιλία του με τους ανθρώπους για να το χρησιμοποιήσει ώστε να εντοπίσει και να σκοτώσει τους Ναυτικούς Καταδρομείς της Ταξιαρχίας Κασάμ της Χαμάς. Τα δελφίνια έχουν χρησιμοποιηθεί από διάφορους στρατούς όπως των ΗΠΑ και της Ρωσίας»!

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απελευθέρωσε αγριόχοιρους για να καταστρέψει γεωργικά χωράφια στη Δυτική Όχθη προκειμένου να προκαλέσει ζημιά στην παραγωγή και να εκφοβίσει τους Παλαιστίνιους αγρότες

«Κάθε βράδυ, απελευθερώνουν άγρια ​​γουρούνια εναντίον μας» φέρεται να είπε ο Αμπάς σε μια ομιλία του. Ένας ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος απέρριψε τους ισχυρισμούς, σχολιάζοντας ότι «είναι κρίμα που ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής επιλέγει να προπαγανδίζει τέτοια σκουπίδια και εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πραγματική του θέση για το Ισραήλ»

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν τους Ισραηλινούς ότι απελευθέρωσαν σκόπιμα κάπρους στη Δυτική Όχθη για να επιτεθούν σκόπιμα στους χωρικούς ως τρόπο να τους κρατήσουν μακριά από τη γη τους ενώ άλλοι ισχυρίστηκαν ότι το φράγμα της Ισραηλινής Δυτικής Όχθης «επηρέασε τον βιότοπο των αγριόχοιρων, οδηγώντας πιθανώς σε υψηλότερα συγκεντρώσεις του πληθυσμού του ζώου σε ορισμένες περιοχές»!

Οι αρουραίοι βγήκαν στο προσκήνιο στις 13 Μαρτίου 2018 όταν ο Ιορδανός παρουσιαστής, Μπαρκ Αλ-Αμπαντί είπε τα εξής στο κανάλι Jordan Prime TV:

«Η σιωνιστική οντότητα συγκέντρωσε όλους τους αρουραίους που έφεραν τη βουβωνική πανώλη στη Νορβηγία και τους απελευθέρωσε σε όλες τις αιγυπτιακές επαρχίες κοντά στο Σινά. Σύμφωνα με αρκετές αιγυπτιακές πηγές, αυτή η επιχείρηση έλαβε χώρα το 1967 και αυτοί οι αρουραίοι εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Οι αρουραίοι αναπαράγονται πολύ γρήγορα και προκαλούν σημαντική βλάβη στις καλλιέργειες. Καταβροχθίζουν αυτές τις καλλιέργειες πολύ γρήγορα και καταστρέφουν σιλό σιτηρών. Ακόμη και τα παιδιά δεν είναι ασφαλή από αυτά. Συχνά δαγκώνουν τα άκρα των παιδιών.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, η σιωνιστική οντότητα, δεδομένου ότι έναρξη της εξομάλυνσης των δεσμών της με το Κάιρο, κατάφερε να μεταφέρει λαθραία χημικά λιπάσματα και σάπιους σπόρους στην Αίγυπτο, οδηγώντας στην καταστροφή τεράστιων εκτάσεων εδάφους και καλλιεργειών στην Αίγυπτο.

Πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική επιχείρηση, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αλλά ο ξεκάθαρος στόχος είναι να αφανιστεί ο αραβικός κόσμος»

Τέλος οι σαύρες και οι χαμαιλέοντες έγιναν «συνεργάτες του Ισραήλ» όταν ο Χασάν Φιρουζαμπαντί, στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεϊ τόνισε τα εξής:

«Το δέρμα της σαύρας και του χαμαιλέοντα προσελκύει ατομικά κύματα και χρησιμοποιούνται ως κατάσκοποι από το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες ώστε να μάθουν που έχουμε ορυχεία ουρανίου και που υπάρχουν πυρηνικές δραστηριότητες μέσα στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν» ήταν η μεγαλειώδης δήλωση.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο ««Καρχαρίες, δελφίνια, αρουραίοι, γεράκια και σαύρες κατασκοπεύουν υπέρ του Ισραήλ»». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νίκος Μπουρλάκης

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1989 δημοσιεύτηκε το πρώτο του κείμενο στο «7ήμερο του μπάσκετ» κι ακολούθησε μια μακρά διαδρομή σε «Φως των Σπορ», «Αθλητική Ηχώ», «Goal News» και από το 2017 στο «Sportime». Έχει εργαστεί σε ιστοσελίδες ως σχολιογράφος (sentragoal.gr, basketblog.gr μεταξύ άλλων), στα περιοδικά μπάσκετ «Τρίποντο» και «All Star Basket», στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Sentra 103,3» και «AlphaSport» όπως και ως υπεύθυνος Τύπου σε ομάδες της Basket League αλλά και στον ΕΣΑΚΕ. Επίσης εργάστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ενώ επί σειρά ετών ήταν καθηγητής στο New York College, στο ΙΕΚ Ομηρος και στο City Unity College. Γράφω και για το GeoStratigika, για διεθνή θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ