Το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σκοπεύει να εισαγάγει θέματα σχετικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση σε σχολεία και πανεπιστήμια, αναφέρουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό υποτίθεται ότι μαρτυρεί την «ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένη ατμόσφαιρα» στη χώρα, η οποία ήδη «θυμίζει την εποχή της ΕΣΣΔ».

Εκπρόσωποι των βρετανικών πληροφοριών επισημαίνουν ότι τις τελευταίες εβδομάδες το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχολιάζει όλο και περισσότερο την εφαρμογή του σχεδίου για ένταξη της βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προς το παρόν, αυτό ισχύει μόνο για φοιτητές του τελευταίου έτους.

«Στρατιοποιημένη ατμόσφαιρα» στη Ρωσία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενες τα έγγραφα του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι από τον Σεπτέμβριο του 2023 στο πλαίσιο του μαθήματος “Βασικές αρχές της ασφάλειας ζωής” θα υπάρχει εκπαίδευση στη χρήση του τουφέκιου επίθεσης AK και χειροβομβίδων, υποχρεωτικά.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, υπογραμμίζουν την ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένη ατμόσφαιρα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς και την (ενδεχομένως σκόπιμη) σύνδεση με τη Σοβιετική Ένωση, όπου τέτοια εκπαίδευση ήταν υποχρεωτική στα σχολεία μέχρι το 1993.

Στρατιωτική εκπαίδευση για Ρώσους φοιτητές

Τον Δεκέμβριο του 2022, το ρωσικό Υπουργείο Επιστημών και Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βασικής στρατιωτικής εκπαίδευσης για φοιτητές, όπου προηγουμένως δεν ίσχυε για όλα τα πανεπιστήμια της Ρωσίας.

Αυτό είναι ένα άλλο στοιχείο που μαρτυρεί την ολοένα και πιο στρατιωτικοποιημένη διάθεση στη Ρωσία. Νωρίτερα, παρόμοια άποψη είχε εκφράσει το αμερικανικό think tank – το Ινστιτούτο Πολεμικών Μελετών (ISW), αναφέροντας τα συστήματα αεράμυνας που αναπτύσσονται στις στέγες των ρωσικών υπουργείων.

“Ο πόλεμος επιβίωσης της Ρωσίας”

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο μπορεί να εντείνει τις προσπάθειες για να απεικονίσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως «πόλεμο για την επιβίωση της Ρωσίας» και να δημιουργήσει «πληροφοριακές συνθήκες» για έναν παρατεταμένο πόλεμο.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι απίθανο το Κρεμλίνο να πιστεύει ότι η Μόσχα είναι στόχος για την Ουκρανία. Κατά τη γνώμη τους, αποτελεί επίσης μέρος μιας νέας επιχείρησης ενημέρωσης, η οποία είναι πιθανό να αυξήσει την υποστήριξη της Ρωσίας στην πολεμική προσπάθεια και πιθανή περαιτέρω κινητοποίηση. – Όπως έκανε η ναζιστική Γερμανία κατά την εισβολή στη Σοβιετική Ένωση – επισημαίνει η ISW.

Πούτιν: Έμεινε από λεφτά η Ρωσία – Πρέπει να δανειστεί 56 δισ. δολάρια

Δήλωση που κάνει «πυρ και μανία» τους Τούρκους: «Αν ο Ερντογάν τολμήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο θα συντριβεί»