Bayraktar: Έτσι τα τελειώνουν οι Αμερικανοί αφού αποκαλύπτεται σιγά σιγά το τουρκικό αφήγημα.

Πάνω από 60 Bayraktar έχει πουλήσει η Τουρκία στην Ουκρανία, με τη λίστα των χωρών που διαθέτουν τα τουρκικά drone να περιλαμβάνει επίσης τις χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Τουρκμενιστάν, Κιργιστάν, Ιράκ, Αιθιοπία, Νίγηρα, Τζιμπουτί, Τόγκο, Μπουρκίνα Φάσο, Ρουάντα, Μαρόκο, Λιβύη, Κατάρ και Πολωνία.

Την ίδια ώρα, γράφει το ilfattoquotidiano.it, οι χώρες που περιμένουν να πάρουν τα χέρια τους TB2 είναι η Ινδονησία, η Νιγηρία, το Ομάν, η Αγκόλα, το Καζακστάν, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία και η Φινλανδία.

Πρόσφατα και η Ρουμανία εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικών drones.

Ο παραπάνω κύκλος εργασιών, εγγυήθηκε για τους Τούρκους της Baykar (σ.σ. η εταιρεία που κατασκευάζει τα Bayraktar) έσοδα 664 εκατ. δολαρίων.

Mάλιστα το σημαντικό αυτό ρεκόρ θα μπορούσε να σπάσει η Baykar στο μέλλον χάρη στα νέα συμβόλαια και την εμπορία του Kizilelma, του νέου τουρκικού drone εξοπλισμένου με κινητήρα τζετ, ικανό να φτάσει υπερηχητική ταχύτητα.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, χρησιμοποιεί τα Bayraktar και για να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στο εξωτερικό, ειδικά στην Αφρική.

Όμως, όπως ήταν φυσικό, οι πωλήσεις των Bayraktar, έχουν προκαλέσει την ενόχληση του ανταγωνισμού, αφού σύμφωνα με το ilfattoquotidiano.it, τα τουρκικά drone είναι φθηνότερα και ευκολότερα στη χρήση από τα αμερικανικά ή τα ισραηλινά.

Έτσι, τον Ιούλιο, ορισμένοι Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν να ξεκινήσει μια έρευνα για να κατανοηθεί γιατί ορισμένα εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των TB2 και να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν οδηγεί σε παραβίαση της νομοθεσίας περί εξαγωγών ή κυρώσεων προϊόντων.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Τόνι Καρντένας στην ProPublica, η απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις είναι πλέον απαραίτητη δεδομένου του αποσταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η πώληση τουρκικών drones σε ορισμένα σενάρια, ειδικά σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αλλά η χρήση αμερικανικών εξαρτημάτων στα TB2 είναι επίσης ενδιαφέρουσα για έναν άλλο λόγο.

Η εταιρεία διαφημίζει τα drones της ως προϊόντα που κατασκευάζονται σχεδόν αποκλειστικά στην Τουρκία, επομένως η παρουσία κομματιών που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, την ΕΕ και τον Καναδά υπονομεύει εν μέρει το αφήγημα των Bayrakar.

Διαβάστε επίσης:

Rafale: Ετοιμάζονται για αερομαχίες οι Έλληνες πιλότοι

Ισραηλινά περιπλανώμενα πυρομαχικά με 200 χλμ βεληνεκές και σε σμήνος στην Ελλάδα;