Ο Χουλουσί Ακάρ είναι ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας και πρώην στρατηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο Ακάρ έχει μια πλούσια στρατιωτική διαδρομή, ως διοικητής ταξιαρχίας σε διάφορες δράσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Δύναμης Βοήθειας Ασφαλείας κατά της εξέγερσης των Ταλιμπάν, της Επιχείρησης Σκόπιμης Δύναμης κατά τον πόλεμο της Βοσνίας, της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και επίβλεψη μεγάλου μέρους της τουρκικής εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Βεβαίως στη χώρα μας, ο Ακάρ είναι γνωστός από τις συνεχείς φραστικές επιθέσεις και απειλές, εμπλουτισμένες με εθνικιστικές κορώνες και ανιστόρητες αναφορές που μαρτυρούν έναν «τυφλωμένο» λαϊκιστή, που εξυπηρετεί απόλυτα τον Ερντογάν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Χουλουσί Ακάρ χρησιμοποιεί τη διασπορά fake news όπως έκανε πρόσφατα λέγοντας ότι «η Ελλάδα μας παρενοχλεί στο Αιγαίο ενώ εμείς, ξεκάθαρα, δεν κάνουμε καμία παρενόχληση».

Μάλιστα υπάρχει κι ένα «μυστήριο» γύρω από τον Ακάρ ο οποίος συνελήφθη κατά τη διάρκεια της δράσης την 15η Ιουλίου 2016 και το αποτυχημένο (όσο και πολυσυζητημένο) πραξικόπημα σε βάρος του Ερντογάν.

Όπως ομολόγησε ο ίδιος, οι πραξικοπηματίες τον απήγαγαν και του ζήτησαν να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, κάτι που αρνήθηκε με αποτέλεσμα να του περάσουν μια ζώνη γύρω από το λαιμό. Μάλιστα μετά την απελευθέρωσή του κατέθεσε ότι ένας από τους απαγωγείς του προσφέρθηκε να τον φέρει σε τηλεφωνική επαφή με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον άνθρωπο δηλαδή που κατηγορεί ο Ερντογάν ως «υποκινητή του πραξικοπήματος».

Πολύ βολική αυτή η κατάθεση, αν μη τι άλλο, για το αφήγημα του Τούρκου προέδρου.

Πάντως υπάρχουν και μαρτυρίες που αμφισβητούν την απαγωγή του Ακάρ και τον κατηγόρησαν για ψέματα.

Ο Ταγματάρχης, Αντνάν Αρικάν, κατέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο Ακάρ είπε σε μεταγενέστερες δηλώσεις του ότι κρατήθηκε όμηρος αλλά ως μάρτυρας στη σκηνή δεν είδα κάτι τέτοιο. Ακόμα κι όταν αποχωρούσε από το Γενικό Επιτελείο και την Πύλη Α1 όλοι τον ακολουθούσαν: Όταν επιβράδυνε, όλοι επιβράδυναν. Όταν σταμάτησε, όλοι σταμάτησαν και όταν προχώρησε, όλοι τον ακολουθούσαν. Συνέχισε να δίνει εντολές»!

Ο Ακάρ γεννήθηκε το 1952 στο Καϊσερί και αποφοίτησε το 1972 από την Στρατιωτική Ακαδημία κι ένα χρόνο αργότερα από τη Σχολή Πεζικού. Το 1975 φοίτησε στο Queen’s University του Μπέλφαστ για μεταπτυχιακές σπουδές στη Διεθνή Διπλωματία.

Παρακολούθησε ακαδημαϊκά προγράμματα στον Προγραμματισμό Υπολογιστών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής και στις Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο Μπογκαζίτσι.

Η διδακτορική του διατριβή, η οποία περιελάμβανε τις πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις το 1919 για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις στο προσκήνιο μέσω αμερικανικών αρχειακών εγγράφων, εκδόθηκε ως βιβλίο από την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία με τίτλο «Harbord Military Mission Report: Studies an American Fact- Finding Mission Conducted and Their Impacts on Turkish-American Relations».

Ο Ακάρ υπηρέτησε ως διοικητής, αρχηγός τμήματος και αρχηγός κλάδου σε διάφορες μονάδες και αρχηγεία, συμπεριλαμβανομένου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου

Υπηρέτησε επίσης ως εκπαιδευτής στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελείου Στρατού και τοποθετήθηκε στο εξωτερικό ως επιτελικός αξιωματικός στο τμήμα πληροφοριών στις Συμμαχικές Δυνάμεις Νότιας Ευρώπης (AFSOUTH) από το 1990 ως το1993.

Στη συνέχεια διετέλεσε Στρατιωτικός Βοηθός του Διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων και υπηρέτησε επίσης ως Αρχηγός Δημόσιας Πληροφόρησης. Αργότερα, συνέχισε αυτή την αποστολή ως Διοικητής των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από το 1994-1997.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ως Διοικητής της Τουρκικής Ταξιαρχίας  Ζένιτσα στη Βοσνία από το 1997 έως το 1998.

Μετά την προαγωγή του σε ταξίαρχο το 1998, διοικούσε την Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας για δύο χρόνια και στη συνέχεια υπηρέτησε ως Αρχηγός Σχεδίων και Πολιτικής στο AFSOUTH από το 2000 ως το 2002.

Προήχθη σε υποστράτηγος το 2002 κι ανέλαβε τη διοίκηση της Στρατιωτικής Ακαδημίας για τρία χρόνια και στη συνέχεια διετέλεσε Διοικητής της Σχολής Διοίκησης και Επιτελικού Στρατού για δύο χρόνια μέχρι το 2007

Μετά την προαγωγή του σε Αντιστράτηγο, διετέλεσε διοικητής Επιμελητείας Χερσαίων Δυνάμεων και στη συνέχεια Διοικητής του Ταχείας Αναπτυσσόμενου Σώματος του ΝΑΤΟ-Τουρκίας και του 3ου Σώματος από το 2009 ως το 2011.

Το 2011 έφτασε στο βαθμό του στρατηγού και υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου από το 2011 έως το 2013 και ως Διοικητής των Τουρκικών Χερσαίων Δυνάμεων από το 2013 έως το 2015.

Στις 2 Αυγούστου 2015, ο Στρατηγός Ακάρ διορίστηκε ως ο 29ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ανέλαβε τη θέση στις 18 Αυγούστου 2015.

Στις 9 Ιουλίου 2018 ο Ακάρ διορίστηκε Υπουργός Εθνικής Άμυνας από τον πρόεδρο Ερντογάν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκίας που μια πολιτική κυβέρνηση διόρισε έναν ενεργό στρατιωτικό αξιωματικό σε αυτή τη θέση