Δεν άλλαξαν και πολλά στις σχέσεις που είχαν Ελλάδα και Τουρκία, μετά την επίσκεψη που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού η Άγκυρα δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δε θα αφήσει να δημιουργηθούν τα θαλάσσια πάρκα που θέλει η χώρα μας.

Συγκεκριμένα, για το θέμα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, λέγοντας ότι «στην ελληνική πλευρά είπαμε πως τα θαλάσσια πάρκα είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δε θα τα δεχτούμε».

Ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε:  «Από την άλλη πλευρά, καταγράψαμε επίσης τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε. Υπήρξε επίσης κατανόηση της  αρχής, ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν  μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα.

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε  μονομερή  βήματα, εκατέρωθεν βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα».

Τουρκία: Μεγάλος προβληματισμός για του Meteor – «Η Ελλάδα έχει την υπεροχή»

Την ίδια στιγμή, αρκετή συζήτηση γίνεται στα ΜΜΕ στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη «Milliyet», για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα τονίζεται ότι η χώρα μας έχει την υπεροχή σε μία πιθανή αερομαχία, αφού διαθέτει τους πυραύλους Meteor, που είναι μεγάλου βεληνεκούς και μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες ζημιές.

Ωστόσο τονίζεται από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, ότι σε λίγο καιρό θα μπορεί η ίδια η Τουρκία να δημιουργεί αντίστοιχους πυραύλους.

Το δικό του σχόλιο κλήθηκε να κάνει και ο Ιρφάν Καγιά Γκιουλέρ, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων: «O πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέφθηκε τη Χίο που βρίσκεται απέναντι από τον Τσεσμέ. Τι πήγε να κάνει ουσιαστικά να επιθεωρήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις. Μα τι κάνει, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης αυτό το μέρος θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο..

Θέλω να πω κάτι επιπλέον. Λόγω αυτού του προβλήματος, η Ελλάδα ανακοίνωσε άλλο ένα σχέδιο. Είναι το σχέδιο με τα θαλάσσια πάρκα. Με αυτό το σχέδιο, με αυτόν τον τρόπο κεκαλυμμένα και τετελεσμένα άρχισε να επιχειρεί να διεκδικεί την κυριαρχία νησιών που αμφισβητείται η κυριαρχία τους» είπε ο Γκιουλέρ.

Βλέπουμε ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να έχει πολλά θέματα όσον αφορά την κυριαρχία της Ελλάδα, κάτι που η χώρα μας δε θα πρέπει να δεχτεί σε καμία περίπτωση και να δείξει τη δυναμική της.