Αρχική » Ελληνοτουρκικά

Τουρκία: Οι Έλληνες είπαν ότι Τούρκοι είναι δύο ώρες στα Ίμια

Διαβάστε τι αναφέρεται στην Τουρκία, σχετικά με το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»

Βαγγέλης Λάσκαρης Ελληνοτουρκικά
Τουρκία: Οι Έλληνες είπαν ότι Τούρκοι είναι δύο ώρες στα Ίμια

Θέμα στην Τουρκία έγιναν τα δημοσιεύματα που διέρρευσαν στην Ελλάδα, αναφορικά με την κρίση στα Ίμια που άρχισε τον Δεκέμβριο του 1995 και αναζωπυρώθηκε τον Ιανουάριο του 1996.

Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρει η ιστοσελίδα tv100.com:

«Ο ελληνικός Τύπος (σ.σ. εφημερίδα «Καθημερινή») δημοσίευσε τα ντοκουμέντα της κρίσης των βραχονησίδων Καρντάκ (μτφρ. έτσι ονομάζουν οι Τούρκοι τα Ίμια), που αποτέλεσαν τον κρίκο της αλυσίδας των διαφωνιών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, 27 χρόνια μετά.

Τα Καρντάκ, τα οποία έφεραν τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου, βρίσκονται μεταξύ της Αλικαρνασσού και του ελληνικού νησιού της Καλύμνου και αποτελούνται από δύο έρημους βράχους.

Στην Ελλάδα ονομάζονται βραχονησίδες των Ιμίων.

Αυτή η κρίση, η οποία έφερε αντιμέτωπα τα τουρκικά και τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τους καταδρομείς τους στις 30 Ιανουαρίου 1996, στην πραγματικότητα δεν ξέσπασε εκείνη την ημέρα.

Ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου 1995, όταν ένα τουρκικό φορτηγό πλοίο με το όνομα “Figen Akat” προσάραξε σε αυτές τις βραχονησίδες.

Ο Τούρκος καπετάνιος, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια του Λιμεναρχείου Καλύμνου για να σώσει το πλοίο από τα βράχια, ανέφερε ότι «τα βράχια να ανήκουν στην Τουρκία και οι τουρκικές αρχές θα σώσουν το πλοίο του».

Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια άρχισαν να μεταδίδουν ειδήσεις στις 24 Ιανουαρίου 1996, τονίζοντας ότι «η Τουρκία αξιώνει τις βραχονησίδες των Ιμίων».

Στις 25 Ιανουαρίου 1996, ο εθνικιστής δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό, έναν ιερέα και έναν δημοσιογράφο, ύψωσε μια ελληνική σημαία με έναν αυτοσχέδιο ιστό από καλάμι στον πρώτο από τους δύο βράχους των Ιμίων/Καρντάκ, που βρίσκεται 6,5 μίλια από το νησί.

Με αυτό το περιστατικό ξέσπασε η μεγάλη κρίση μεταξύ των δύο χωρών.

Είκοσι επτά χρόνια μετά από αυτό το γεγονός, ο ελληνικός Τύπος (σ.σ. η εφημερίδα «Καθημερινή») δημοσίευσε τον φάκελο Καρντάκ που ετοιμάστηκε για την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το επίμαχο έγγραφο, στις 23:41 της 30ής Ιανουαρίου δίνεται εντολή να αποπλεύσει ολόκληρος ο ελληνικός στόλος.

Επτά λεπτά αργότερα, οι ειδικές δυνάμεις διατάσσονται να εφαρμόσουν τα μυστικά σχέδια που ονομάζονται «Ερινύς» και «Κίρκη».

Στις 23:57 δίνεται η εντολή να τεθεί η Πολεμική Αεροπορία σε διάταξη μάχης.

Στις 01:00, της 31ης Ιανουαρίου έρχονται πληροφορίες ότι επίκειται εχθρική επίθεση.

Το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο διατάζει τις ελληνικές δυνάμεις να απαντήσουν σε περίπτωση επίθεσης.

Στα λεπτά που η Ελλάδα περίμενε επίθεση, δέκα Τούρκοι καταδρομείς προσγειώθηκαν στον δεύτερο βράχο.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι Έλληνες πολιτικοί αντιλήφθηκαν αυτήν την κατάσταση ώρες αργότερα.

Στις 03.30, στέλεχος του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων τηλεφώνησε στον Δημήτρη Ρέππα, υπουργό Τύπου που παρευρέθηκε στη συνεδρίαση στη Βουλή, και ανέφερε την εξέλιξη αυτή με τα εξής λόγια: «Οι Τούρκοι λένε ότι βρίσκονται δύο ώρες στα Ίμια!»

Η Ελλάδα επιβεβαιώνει αυτές τις πληροφορίες και στις 04:25 ένα ελικόπτερο που απογειωνόταν από τη φρεγάτα «Ναβαρίνον ΙΙΙ» του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ πραγματοποιούσε αναγνωριστική πτήση πάνω από τον δεύτερο βράχο, όπου βρίσκονταν οι Τούρκοι καταδρομείς, παρασύρθηκε από την κακοκαιρία και συνετρίβη.

Κατόπιν εντολής του τότε Αμερικανού προέδρου Μπιλ Κλίντον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ… συνέτισε τις δύο πλευρές και επετεύχθη συναίνεση με τις φράσεις: «Όχι σημαίες, όχι πλοία, όχι στρατεύματα», που σημαίνει «απόσυρση σημαιών, πλοίων και στρατιωτών».

Τι υποστηρίζει η Ελλάδα και τι η Τουρκία

Οι βραχονησίδες Καρντάκ εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διαμάχης, 27 χρόνια μετά.

Σύμφωνα με την Ελλάδα, οι βραχονησίδες Καρντάκ περιλαμβάνονται στον κατάλογο των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που πέρασαν από την Ιταλία στην Ελλάδα σύμφωνα με τη συμφωνία της Λωζάνης του 1923 και τη συμφωνία του Παρισιού του 1947 και βρίσκονται στον κατάλογο του κοντινού νησιού της Καλύμνου.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι βραχονησίδες Καρντάκ αποτελούνται από δύο κομμάτια βράχου, παρόμοια με νησιά, βραχονησίδες και βράχους στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου δεν αναφέρονται στις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Η υπαγωγή τους είναι αβέβαιη και συνδέονται με την περιοχή της Αλικαρνασσού».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τουρκία: Οι Έλληνες είπαν ότι Τούρκοι είναι δύο ώρες στα Ίμια». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαγγέλης Λάσκαρης

Συντάκτης στο GeoStratigika.gr

ΣΧΟΛΙΑ