Όλα τα νέα για την Τουρκία, μεταφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, που κάνει νέες αποκαλύψεις.
Συγκεκριμένα, τονίζει ότι η γειτονική χώρα, παρακολουθεί στενά την Ελλάδα μετά το διάβημα του της έκανε η Λιβύη για τις σεισμικές έρευνα που πραγματοποιεί η χώρα μας.
Το CNN Turk μεταδίδει στο δελτίο του: «H Λιβύη έδωσε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για τις σεισμικές έρευνες της Αθήνας τις οποίες τις θεωρεί παράνομες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αντίδραση της Αθήνας».
Ενώ την ίδια στιγμή γίνεται λόγος και για τις σχέσεις που έχει… χτίσει η Λιβύη με την Τουρκία, αλλά και τις συμφωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί.
«Το 2019, η Τουρκία και η Λιβύη είχαν υπογράψει συμφωνία καθορισμούς θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Η κυβέρνηση της Λιβύης υποστήριξε πως οι σεισμικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας που αναφέρονται στη συγκεκριμένη συμφωνία. Γι αυτό και η κυβέρνηση της Τρίπολης έδωσε ρηματική διακοίνωση στον πρέσβη της Ελλάδας στην Τρίπολη. Οι πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν πως τις επόμενες ημέρες θα απαντήσουν στη Λιβύη», αναφέρεται.
Τουρκία: Αλλάζουν τα δεδομένα για την επιστράτευση!
Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, υπάρχουν και αλλαγές στο κομμάτι της επιστράτευσης, κάτι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Αυτή περνάει στα χέρια του εκπροσώπου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, αλλά και η κήρυξη πολέμου και δε βρίσκεται πλέον στα χέρια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ομιλία του ο Ομέρ Τσελίκ έδωσε εξηγήσεις για την απόφαση αυτή, ενώ όπως σχολιάζει ο Μανώλης Κωστίδης χρησιμοποίησε πολλές φορές τη λέξη «πόλεμος».
«Αλλάζουν οι πολεμικές τεχνολογίες όπως και οι συνθήκες των πολέμων όπως αλλάζουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις και χρειάζεται επικαιροποίηση αυτών των κανονισμών . Όλα αυτά γίνονται με την συμβολή του υπουργείου Άμυνας σε συντονισμό με την γενική γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
Πάντως όπως ξέρετε η επιστράτευση έχει σημασία για τον συντονισμό όλων των εθνικών δυνάμεων και όλων των εθνικών πόρων έτσι ώστε να παρέχουν δυνατότητες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δηλαδή σε περίπτωση πολέμου, ας μην το πως θα υπάρχει ο συγχρονισμός των δυνάμεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ομέρ Τσελίκ.