Finabel: Η Ελλάδα αναπτύσσει το πρώτο της drone ως αντίδραση στα τουρκικά Bayraktar, αναφέρει δημοσίευμα τoυ ευρωπαϊκού κέντρου που προωθεί τη διαλειτουργικότητα των χερσαίων δυνάμεων μέσω της εναρμόνισης στρατιωτικών αντιλήψεων, δογμάτων και διαδικασιών.

«Σύντομα στους ελληνικούς ουρανούς θα κυριαρχήσει το drone πολλαπλών χρήσεων Archytas», αναφέρεται στο άρθρο του Βινσέν Σαπού.

«Καθώς οι γεωπολιτικές προστριβές με την Τουρκία έχουν φτάσει σε κρίσιμη καμπή στο Αιγαίο, οι Έλληνες αξιωματούχοι άμυνας και ασφάλειας υποδέχτηκαν με μεγάλο ενθουσιασμό την ανάπτυξη του πρωτοτύπου Archytas ενόψει της απειλής που θέτει το Bayraktar TB2», σημειώνεται.

«Το UAV Archytas έχει αναπτυχθεί και σχεδιαστεί από κοινού από την Ελληνική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα μεγάλα ελληνικά Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο και Θεσσαλίας. Πιστεύεται ότι εκτελεί ένα μεγάλο εύρος τύπων αποστολών, που κυμαίνονται από ελαφρές στρατιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων διάσωσης, έως την παροχή στόχων πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR)», τονίζει ο Βινσέν Σαπού.

«Οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ αραιοκατοικημένων νησιών στις Σποράδες και τις Κυκλάδες δεν θεωρούνται πλέον εμπόδια δεδομένης της γρήγορης ανάπτυξης του Αρχύτα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια», αναφέρεται.

Finabel: Η Ελλάδα αναπτύσσει το πρώτο της drone ως αντίδραση στα Bayraktar

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από τη λειτουργία κατακόρυφης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL) που παρέχεται από τέσσερις ηλεκτρικούς έλικες, «το σύστημά του είναι ενισχυμένο με τέσσερις αντηρίδες που επιτρέπουν στο drone να καλύψει περίπου 300 χλμ με ταχύτητα πλεύσης 120 χλμ/ώρα και διάρκεια πτήσης τεσσάρων ωρών και να προσγειώνεται σχεδόν παντού».

«Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες δοκιμές για τις παραμέτρους πτήσης και τις λειτουργίες της αποστολής έως τα τέλη Οκτωβρίου 2022, το drone Archytas αναμένεται να κατασκευαστεί μέχρι τα τέλη του 2023 και στη συνέχεια να αναπτυχθεί από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήδη από τον Μάρτιο του 2024», τονίζεται.

Εν τω μεταξύ, ο Βινσέν Σαπού τονίζει ότι η αποκάλυψη του νέου ελληνικού drone παρακολούθησης «έχει προκαλέσει κύμα ενδιαφέροντος από διεθνείς παρατηρητές και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να αναπτύξει το δικό της πρόγραμμα παρακολούθησης drone ανεξάρτητα από το κοινό έργο EuroMALE με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία», υπογραμμίζει.

Να σημειωθεί ότι η Finabel συνεργάζεται με στρατιωτικές δομές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και έχει το καθεστώς μιας «άτυπης διεθνούς de facto ένωσης».

Από την ίδρυσή της, η Finabel έχει ήδη παράσχει στα κράτη μέλη της περισσότερες από 500 μελέτες.

Διαβάστε επίσης:

Τoυρκία: Οι ΗΠΑ βρήκαν 24.000.000.000 που πήγαν στον Ερντογάν από αδιευκρίνιστες πηγές

Ο τουρκικός βαλλιστικός πύραυλος και τα Bayraktar φέρνουν τα αμερικανικά MQ-9 Reaper;