Τα περιπλανώμενα πυρομαχικά είναι σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η επόμενη… μέρα στα πεδία της μάχης, με ασφαλή πλέον συμπεράσματα να εξάγονται και από τις επιχειρήσεις της ουκρανορωσικής σύγκρουσης.
Ενώ η μία χώρα μετά την άλλη κάνει βήματα προς την κατεύθυνση των καμικάζι drone, η Ελλάδα αναμένει με τα… Switchblade 600 από τους Αμερικανούς να αλλάξει τα δεδομένα.
Όμως στο σύγχρονο κόσμο δεν… σε περιμένει κανείς. Έτσι, μετά την Τουρκία και η Βουλγαρία κάνει άλματα στην κατηγορία των περιπλανώμενων πυροχαχικών.
Η βουλγαρική εταιρεία Samel-90 ξεκίνησε μια γραμμή συναρμολόγησης για ένα νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα μονόδρομης επίθεσης (UAV) με το όνομα SAMJET.
«Σε συνεργασία με τους ελβετούς ειδικούς αμυντικών drone ALIDRONE SAGL, το SAMJET έχει σχεδιαστεί για οικονομική και γρήγορη παραγωγή, με σχέδιο που μοιάζει με το ιρανικό drone Shahed-136», σημειώνει το defence-blog.com.
Το SAMJET είναι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος περιπλανώμενων πυρομαχικών επόμενης γενιάς που διαθέτει δυνατότητες αυτόνομης απογείωσης με τη βοήθεια κινητήρων πυραύλων.
Είναι σχεδιασμένο για πτήση υψηλής ταχύτητας και ευκολία στη χρήση, που δεν απαιτεί συναρμολόγηση.
Όλες οι μονάδες SAMJET μπορούν να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας έναν κοινό σταθμό ελέγχου εδάφους.
«Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η θέση του drone εμφανίζεται σε έναν χάρτη και οι εικόνες από την ενσωματωμένη κάμερα του είναι διαθέσιμες στους χειριστές», σημειώνεται.
Το drone είναι εξοπλισμένο με κάμερα με ζουμ για τον εντοπισμό και την επιβεβαίωση στόχων κατά την τελική φάση της επίθεσης.
Η εταιρεία λέει ότι το νέο drone αυτοκτονίας έχει αυτόματη απογείωση με ενισχυτή πυραύλων και μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα 120 έως 250 km/h, με αυτονομία έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα.
«Όλες οι μονάδες μας SAMJET μπορούν να λειτουργήσουν χρησιμοποιώντας τον ίδιο σταθμό ελέγχου εδάφους. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, η θέση εμφανίζεται στον χάρτη, μαζί με την εικόνα από την κάμερα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Μήπως να δει επιτέλους σοβαρά και η Αθήνα το θέμα με τα περιπλανόμενα πυροχαμικά και να αναπτύξει επιτέλους ελληνικά συστήματα αντί να περιμένει τα πάντα από τους Αμερικάνους;
Διαβάστε επίσης:
Τουρκία: Η Ελλάδα παράτησε τα MQ-9
Γιατί τα ελληνικά F-35 με δύο Meteor και δύο AIM-120 θα είναι ανίκητα