Αρχική » Γεωστρατηγική

Rafale: Το γαλλικο κλαμπ που μπήκε η Ελλάδα και φτάνει έως την συμπαραγωγή μαχητικών σαν τα F35 – Ο ρόλος των FDI

O ρόλος που αναμένεται να παίξουν και οι φρεγάτες FDI.

Διονύσης Αντωνέλλος Featured Ένοπλες Δυνάμεις Ελληνοτουρκικά Γεωστρατηγική
Rafale: Το γαλλικο κλαμπ που μπήκε η Ελλάδα και φτάνει έως την συμπαραγωγή των F5 - Ο ρόλος των FDI

Rafale: Το γαλλικο κλαμπ που μπήκε η Ελλάδα με την αγορά των γαλλικών μαχητικών φτάνει έως την συμπαραγωγή των Rafale F5 ενώ τον ρόλο τους αναμένεται να παίξουν και οι φρεγάτες FDI.

Ένα νέο δόγμα για την εξαγωγή γαλλικών όπλων άρχισε να μορφοποιείται το 2023 για την Γαλλία, η οποία μέχρι τώρα «ευνοούσε στην πραγματικότητα αμυντικές βιομηχανικές εταιρικές σχέσεις με τους άμεσους γείτονές της, εν προκειμένω, χώρες με τις οποίες το Παρίσι μοιράζεται κοινή οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική βάση, αλλά και επιχειρησιακές ανάγκες μιας κοινής σοβιετικής απειλής».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των προγραμμάτων ή των επιχειρούμενων προγραμμάτων, σε συνεργασία, βασίστηκαν σε γειτονικούς ευρωπαίους εταίρους, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία ή η Μεγάλη Βρετανία», γράφει το meta-defense.fr.

«Παρά τις συχνά υπερβολικά φιλοευρωπαϊκές πεποιθήσεις των Γάλλων ηγετών τα τελευταία 30 χρόνια, αυτά τα προγράμματα έχουν, τις περισσότερες φορές, αποτύχει, μερικές φορές θεαματικά, όπως το γαλλο-ισπανικό πρόγραμμα υποβρυχίων Scorpène, το οποίο κατέληξε στο δικαστήριο με κατηγορίες για βιομηχανική λεηλασία», τονίζεται στο γαλλικό δημοσίευμα.

Rafale: Το γαλλικο κλαμπ που μπήκε η Ελλάδα και φτάνει έως την συμπαραγωγή των F5

Οι τελευταίες προσπάθειες, που ξεκίνησε ο Πρόεδρος Μακρόν λίγο μετά την εκλογή του το 2017 για το πρόγραμμα πολεμικών αεροσκαφών SCAF 6ης γενιάς και το πρόγραμμα αρμάτων μάχης MGCS νέας γενιάς, «διατηρήθηκαν χάρη στην έντονη πολιτική εμπλοκή». Αλλά και τα προγράμματα MAWS, CIFS ή Tiger III, με Γερμανούς και Ιταλούς απέτυχαν.

Το Παρίσι σκέφτεται λοιπόν να εκμεταλλευτεί την αγαστές σχέσεις της Γαλλίας με το «κλαμπ Rafale», που συγκεντρώνει την Ελλάδα και την Κροατία στην Ευρώπη, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ στη Μέση Ανατολή και την Ινδία και την Ινδονησία στην Ασία.

Έτσι, το γαλλικό Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων θέλει να επεκτείνει τις συνεργασίες του με βασικούς πελάτες της αμυντικής βιομηχανίας για αρκετές δεκαετίες, «ακριβώς αυτούς που της επιτρέπουν να τοποθετήσει στην πρώτη τριάδα των παγκόσμιων εξαγωγέων αμυντικών συστημάτων».

Η επιτυχία των γαλλικών Rafale έχει ιδιαίτερη σημασία για την Γαλλία. Η επιλογή τους από την Ελλάδα, με τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ήταν η καλύτερη διαφήμιση για την γαλλική αμυντική βιομηχανία.

Την ίδια επιτυχία θέλουν να επαναλάβουν οι Γάλλοι και με τις ελληνικές FDI. Οι νέες ελληνικές φρεγάτες θα αποτελέσουν την καλύτερα διαφήμιση για την γαλλική αμυντική βιομηχανία και μην εκπλαγείτε αν τελικά τα γαλλικά πολεμικά πλοία επιτύχουν αντίστοιχη επιτυχία με τα γαλλικά μαχητικά, μετά την επιλογή τους από την Ελλάδα.

Nα σημειωθεί πως όταν οι Γάλλοι μιλούν για συμπαραγωγή των Rafale F5, ουσιαστικά μιλούν για συμπαραγωγή μαχητικών επιπέδου των αμερικανικών F35. Γιατί τέτοιων δυνατοτήτων θα είναι τα νέας γενιάς Rafale.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Το τουρκικό Κέντρο Καταπολέμησης Παραπληροφόρησης (DMM) έβγαλε Fake News τα δημοσιεύματα για τα F-16

Φρεγάτες – LCS: Η Τρέμη είπε στον Δενδια αυτό που σκέφτεται όλη η… Ελλάδα – Τι έκανε ο υπουργός Άμυνας

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Rafale: Το γαλλικο κλαμπ που μπήκε η Ελλάδα και φτάνει έως την συμπαραγωγή μαχητικών σαν τα F35 – Ο ρόλος των FDI». Στο άρθρο αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω #tags. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, επισκεφτείτε τα παρακάτω θέματα. GeoStratigika on GoogleNews

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.

Μοιράσου στο LinkEdin

ΣΧΟΛΙΑ